|HOT_$type=carousel$cl=#FA5858$c=6$h=400$m=0$rm=0$s=0$show=home

|ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ_$type=three$cl=#086a87$c=3$h=300$m=0$s=0$rm=0$show=home$p=1

Σε summer mode - Καλές διακοπές...

Σε summer mode - Καλές διακοπές...

Γερμανικός τύπος: «Η Αγία Σοφία ως σύμβολο μιας καταστροφικής πορείας»

Ιδιαίτερα επικριτικά παραμένουν τα σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με αφορμή και την πρώτη προσευχή της Παρασκευής, την οποία βλέπουν ως στοιχείο μιας ευρύτερης πολιτικής.

«Η Αγία Σοφία ως σύμβολο μιας καταστροφικής πορείας» είναι ο τίτλος αιχμηρού σχολίου στην Rheinische Post που σημειώνει:

«Η όλο και πιο ακραία απεμπόληση δυτικών αξιών, όπως εκφράζεται τώρα με τη θρησκευτική ΄κατάκτηση΄ της Αγίας Σοφίας, συμπίπτει χρονικά με την επικίνδυνη στρατιωτική πρόκληση που υφίσταται η Ελλάδα από τουρκικά πολεμικά πλοία, αλλά και την ιδιαίτερα προβληματική τουρκική δράση σε Συρία και Λιβύη. 

Σε όλα αυτά τα παραδείγματα ο Ερντογάν υποδαυλίζει θρησκευτικά και εθνικιστικά συναισθήματα προκειμένου να [...] διασφαλίζει την προσωπική του κυριαρχία αλλά και τον περιφερειακό ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκει.

Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό διχάζει την κοινωνία του και μειώνει την επιρροή του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Γι΄ αυτό και η απάντηση της Δύσης δεν θα πρέπει να είναι αντίστοιχες δικές της πράξεις μισαλλοδοξίας και διχασμού. Το ζητούμενο θα πρέπει να είναι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι δυνάμεις της τουρκικής ανεκτικότητας για την μετά Ερντογάν εποχή».

Κορύφωση της ισλαμιστικής ατζέντας


Ιδιαίτερα δηκτικό και το σχόλιο της Münchner Merkur υπό τον τίτλο «Η κακόβουλη προσευχή του Ερντογάν στην Αγία Σοφία».

«Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934 από τον Ατατούρκ ήταν εκείνη που είχε φέρει την Τουρκία και πάλι πιο κοντά στη Δύση. 

H δήθεν ευσεβής προσευχή του Ερντογάν στην Αγία Σοφία είχε τον ακριβώς αντίθετο σκοπό: η εκ νέου μετατροπή της σε τζαμί συνιστά την - και υπό συμβολικές επευφημίες πλέον - ρήξη της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις αξίες του Διαφωτισμού και της σύγχρονης εποχής.

«Πρόκειται για την κορύφωση της ισλαμιστικής του ατζέντας, την οποία και παρά τις πάμπολλες προειδοποιήσεις δεν ήθελαν να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί.»

Πρόκειται για την κορύφωση της ισλαμιστικής του ατζέντας, την οποία και παρά τις πάμπολλες προειδοποιήσεις, δεν ήθελαν να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί.

Ο Ερντογάν δεν θέλει να συνεχίσει την παράδοση του υποστηρικτή του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και φιλοδυτικού ιδρυτή της Τουρκίας Ατατούρκ, αλλά αντιθέτως του σουλτάνου Μωάμεθ τον Πορθητή.

Γι΄ αυτό και εξόπλισε τη χώρα, ώστε να γίνει μια επεκτακτική στρατιωτική δύναμη με θρησκευτικό-αυταρχικό χαρακτήρα στο εσωτερικό και επιθετικό προς τα έξω.

Σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη ο Ερντογάν διεξάγει ήδη τρεις πολέμους. Σύντομα ο διψασμένος για φυσικό αέριο σουλτάνος θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον επόμενο στο ελληνικό Αιγαίο.

Kαι πώς αντιδρά η απορροφημένη στον εαυτό της και τις συνέπειες του κορωνοϊού Ευρώπη στην όλο και πιο ανεξέλεγκτη επιθετικότητα του Ερντογάν;

Με ευγενικές προειδοποιήσεις και ταξιδιωτικές οδηγίες για τουρίστες.

Η ΕΕ θα πρέπει να βρει σύντομα πιο σκληρή γλώσσα έναντι του αυταρχικού ηγέτη του Βοσπόρου.

Όσο πιο μικρόψυχη η ευρωπαϊκή διπλωματία, τόσο περισσότερο θάρρος θα παίρνει ο Ερντογάν για να δοκιμάζει τις αμυντικές αντοχές της Ευρώπης.

Και αυτή τη φορά δεν θα αρκεστεί στο να στείλει απλώς πρόσφυγες προς τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Κώστας Συμεωνίδης


Το Βερολίνο δεν κατανοεί την απόφαση για την Αγ. Σοφία


Την μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τέμενος επικρίνει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Μιλώντας στο γερμανικό Τύπο τόνισε ότι η απόφαση «δεν αποτελεί συνεισφορά στην συνεννόηση μεταξύ των λαών».


Μιλώντας στο σημερινό φύλλο των εφημερίδων General Anzeiger της Βόννης και Rheinische Post του Düsseldorf ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι η μετατροπή σε τζαμί «δεν αποτελεί συνεισφορά στην συνεννόηση μεταξύ των λαών.

Πρόκειται για απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Η σημασία του μοναδικού αυτού κτηρίου ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Τουρκίας».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «η απόφαση της Άγκυρας δεν βοηθά το διάλογο ΕΕ-Τουρκίας» και υπογράμμισε ότι «η UNESCO θα αποφανθεί τώρα για το μελλοντικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας».

«Ελπίζω, υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός, οι εξελίξεις να μην θέσουν σε κίνδυνο το στάτους της Αγίας Σοφίας». Και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι αναγκαίος ένας συνετός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».

Ορχάν Παμούκ: Πράξη λαϊκισμού η μετατροπή σε τέμενος


Αντίθετος στη μετατροπή ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ

Μιλώντας στις ίδιες εφημερίδες ο χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν, προειδοποίησε για οριστική ρήξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, τασσόμενος υπέρ της διατήρησης διαύλων επικοινωνίας:

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την ΕΕ έχουν, ορθώς, παγώσει. Θα αποτελούσε ωστόσο μεγάλο λάθος να κλείσουμε στην Τουρκία μια για πάντα την πόρτα της ΕΕ».

Από τη πλευρά της η κουρδικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά και πρόεδρος της γερμανοτουρκικής κοινοβουλευτικής ομάδας Σέβιμ Ντάγκντελεν χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τέμενος «σαφή επίθεση κατά των πολιτικών του αντιπάλων και των αντιφρονούντων στη Τουρκία».

Με αφορμή τη πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από 86 χρόνια ο τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, δήλωσε σε συνέντευξη στην DW στην Κωνσταντινούπολη ότι η απόφαση για τη μετατροπή «είναι μια λαϊκιστική ενέργεια, με σκοπό να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στη Δύση». Επιπλέον τόνισε ότι «η μετατροπή έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του σύγχρονου κοσμικού κράτους, που καθιέρωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ».

Ο διακεκριμένος λογοτέχνης επέκρινε τέλος την απουσία ελευθερίας του λόγου στην πατρίδα του, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της Αγίας Σοφίας ως μουσείου και απέδωσε την έλλειψη ουσιαστικής αντίδρασης από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο γεγονός ότι «η απόφαση Ερντογάν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Τουρκία».


Στέφανος Γεωργακόπουλος (General Anzeiger, dpa)
dw.com

COMMENTS

BLOGGER

Γιατί η χρήση μάσκας είναι καθοριστική

Γιατί η χρήση μάσκας είναι καθοριστική

|ΕΓΡΑΨΑΝ_$type=list$c=30$m=0$l=0$s=0$va=1$show=post

Όνομα

ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,5584,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,78,ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ,54,ΔΗΜΟΣΙΟ,2589,ΔΙΕΘΝΗ,1965,ΕΛΛΑΔΑ,1849,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,2402,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,871,ΚΚΕ,170,Μ.Μ.Ε.,1837,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,4964,ΠΑΣΟΚ,2905,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,7957,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1313,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1266,ΣΥΡΙΖΑ,17461,ΧΙΟΥΜΟΡ,12725,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,992,Ψ,2013,Ω,7376,HOT-VIDEO,15,sidebar,5,VIDEO,344,
ltr
item
politika-gr: Γερμανικός τύπος: «Η Αγία Σοφία ως σύμβολο μιας καταστροφικής πορείας»
Γερμανικός τύπος: «Η Αγία Σοφία ως σύμβολο μιας καταστροφικής πορείας»
Ιδιαίτερα επικριτικά παραμένουν τα σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με αφορμή και την πρώτη προσευχή της Παρασκευής, την οποία βλέπουν ως στοιχείο μιας ευρύτερης πολιτικής.
https://www.dw.com/image/54308981_303.jpg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2020/07/blog-post_515.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2020/07/blog-post_515.html
false
8823671051559442697
UTF-8
Φορτώθηκαν όλα τα άρθρα Δεν βρέθηκαν άρθρα Περισσότερα Η συνέχεια εδώ Reply Cancel reply Delete By Αρχική σελίδα Σελίδες Άρθρα Δείτε όλα τα άρθρα της κατηγορίας Δείτε σχετικά άρθρα Ετικέτα Αρχείο SEARCH Όλα τα άρθρα Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ Σαβ. Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαι Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content