|HOT_$type=carousel$cl=#FA5858$c=5$h=400$m=0$rm=0$s=0$show=home

|ΝΕΑ_$type=two$cl=#086a87$c=24$h=300$m=0$s=0$rm=0$show=home$p=1

Σκευωρία Νοβάρτις: Η επόμενη μέρα για την «παρέα» Σύριζα - Ρασπούτιν - Τουλουπάκη

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Βουλή με τη διεύρυνση των κατηγοριών εις βάρος του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προσδίδουν στην κοινοβουλευτική έρευνα νέα τροπή, που παραπέμπει, όπως όλα δείχνουν, την όλη υπόθεση στη Δικαιοσύνη και ενδεχομένως στο Ειδικό Δικαστήριο.

Από την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, που υπερψηφίστηκε τελικά από 175 βουλευτές, φαίνεται ότι έχουν προκύψει συγκεκριμένες ενδείξεις κατά του πρώην υπουργού και για άλλες υποθέσεις, πλην της Novartis, ενδείξεις που βασίζονται σε μαρτυρίες εισαγγελέων και άλλων προσώπων και σχετίζονται με καταγγελίες για παρεμβάσεις του σε ανοικτές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός, μιλώντας στη Βουλή και επιχειρώντας να αποδομήσει την πρόταση για διεύρυνση των κατηγοριών εις βάρος του, αρνήθηκε την οποιαδήποτε συμμετοχή σε έκνομες πράξεις και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αποκαλύψεις κατά την εξέτασή του από την Προανακριτική, όπου θα κληθεί για εξηγήσεις.

Οπως εκτιμούν όσοι παρακολουθούν τις εργασίες της Προανακριτικής, η θεμελίωση της πρότασης των βουλευτών της Ν.Δ. για επέκταση των κατηγοριών κατά Παπαγγελόπουλου και πέραν της Novartis, είναι τέτοια που είναι δύσκολο οι εργασίες της Επιτροπής το επόμενο χρονικό διάστημα να αλλάξουν τα δεδομένα και να ανατρέψουν τα καταγγελλόμενα.

Τούτων δοθέντων, η εκτίμηση ότι τελικά η υπόθεση Novartis κ.λπ., θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και ενδεχομένως ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, εμφανίζεται ως ισχυρή. Τις επόμενες ημέρες άλλωστε αναμένεται να προσδιοριστούν τα πρόσωπα, πέραν του ελεγχόμενου πρώην υπουργού, που θα κληθούν για εξηγήσεις στην Επιτροπή, τόσο για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της ενοχοποίησης των δέκα πολιτικών για τη Novartis όσο και για τις άλλες υποθέσεις για τις οποίες ελήφθη ήδη η απόφαση από την Ολομέλεια της Βουλής να διερευνηθούν.

Πάντως, από τα καταγγελλόμενα από εισαγγελικούς και άλλους, εκτός από τη Novartis, και η υπόθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή θα περιληφθεί σε εκείνες για τις οποίες θα κληθούν σε εξηγήσεις ως ύποπτοι πρόσωπα που έχουν καταγγελθεί ότι μετείχαν στις δραστηριότητες του πρώην υπουργού.

Η Ελένη Τουλουπάκη


Ανοικτό παραμένει, όμως, τι θα γίνει με την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία αρχικά είχε αποφασιστεί να κληθεί ως μάρτυρας, καθώς η ίδια και στενοί της συνεργάτες ήδη ελέγχονται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής έχει προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις έρευνες και σύντομα αναμένεται να καταλήξει για το αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη κατά ποίων για ποια αδικήματα ή αν θα μπει η υπόθεση στο αρχείο.

Η επόμενη μέρα της κοινοβουλευτικής έρευνας, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, θα οδηγήσει την υπόθεση (ενοχοποίηση πολιτικών χωρίς στοιχεία στη Novartis όπως και τις άλλες) και πάλι στη Δικαιοσύνη με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Και εδώ θα υπάρξει ένα κρίσιμο και σημαντικό φίλτρο που θα καθορίσει αν τελικώς η υπόθεση θα φθάσει στο Ειδικό Δικαστήριο, αξιολογώντας δικαστικά το υλικό της Προανακριτικής Επιτροπής και βεβαίως βαθμολογώντας την πολιτική αξιοπιστία της κυβερνητικής πλειοψηφίας και όποιου άλλου κόμματος (ΚΙΝΑΛ) που αναμένεται να ψηφίσει την όποια παραπομπή.


Με κλήρωση


Δικαστικοί λειτουργοί που κληρώνονται, άρα δεν ορίζονται από κανέναν, θα κρίνουν το σύνολο των στοιχείων, θα αξιολογήσουν τις όποιες κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού και των όποιων άλλων παραπεμφθούν και η αξιολόγησή τους θα ανοίξει ή δεν θα ανοίξει την πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου.

Αλλωστε, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ουσιαστικά ισχύει χωρίς πολύ σημαντικές αλλαγές τα 20 τελευταία χρόνια, καθώς στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος δεν υπέστη αλλαγές και η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου συγκροτείται όπως έχει αποφασιστεί στην αναθεώρηση του 2002 από δικαστικούς από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως έγινε και στην υπόθεση του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση ενοχοποίησης δέκα πολιτικών για τη Novartis αλλά και οι άλλες καταγγελλόμενες υποθέσεις, προσδίδουν στις έρευνες για τον πρώην υπουργό την πρωτοτυπία να αφορούν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δηλαδή βαριά θεσμικό θέμα, ενώ ίσως είναι από τις λίγες φορές που η κοινοβουλευτική έρευνα της Προανακριτικής έφερε στο φως νέα στοιχεία και αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. 

Συνήθως οι κοινοβουλευτικές έρευνες για διάφορα πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών είχαν απαξιωθεί, καθώς οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και είχαν στραγγαλιστεί από τις στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις και τις αοριστίες των πορισμάτων των κομμάτων – το κάθε κόμμα συνήθως εξέδιδε και ένα δικό του πόρισμα...


Ι.Μάνδρου
kathimerini

COMMENTS

BLOGGER

|ΕΓΡΑΨΑΝ_$type=list$c=30$m=0$l=0$s=0$va=1$show=post

Όνομα

ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,5399,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,77,ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ,54,ΔΗΜΟΣΙΟ,2589,ΔΙΕΘΝΗ,1843,ΕΛΛΑΔΑ,1743,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,2349,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,843,ΚΚΕ,170,Μ.Μ.Ε.,1837,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,4893,ΠΑΣΟΚ,2901,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,7739,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1310,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1266,ΣΥΡΙΖΑ,17323,ΧΙΟΥΜΟΡ,12360,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,992,Ψ,1730,Ω,6666,HOT-VIDEO,15,sidebar,1,VIDEO,344,
ltr
item
politika-gr: Σκευωρία Νοβάρτις: Η επόμενη μέρα για την «παρέα» Σύριζα - Ρασπούτιν - Τουλουπάκη
Σκευωρία Νοβάρτις: Η επόμενη μέρα για την «παρέα» Σύριζα - Ρασπούτιν - Τουλουπάκη
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Βουλή με τη διεύρυνση των κατηγοριών εις βάρος του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προσδίδουν στην κοινοβουλευτική έρευνα νέα τροπή, που παραπέμπει, όπως όλα δείχνουν, την όλη υπόθεση στη Δικαιοσύνη και ενδεχομένως στο Ειδικό Δικαστήριο.
https://1.bp.blogspot.com/proxy/wXKJzzVkPVfSkgK1GLUJdNC5-GGIVPRLK9wec6UU0p3Lde8NqeTEsOKqwOBURoCoRk3M6E5mluRKDYC6MpKU0lT4eBrpuYfBOEYNJE9dy3UUIFLtMDH9o3Jtqn3zjCV5p0wMz4aO8JPEPRpZP_7RPs2bB8qcQ_VysaLVZ_4DJV7JX-svXRG4oyybWuPx4Y2ZSjEEoHu1tXQNL1qiimH-yfP-NjGv7wsmP5baRFM=w1200-h630-p-k-no-nu
https://1.bp.blogspot.com/proxy/wXKJzzVkPVfSkgK1GLUJdNC5-GGIVPRLK9wec6UU0p3Lde8NqeTEsOKqwOBURoCoRk3M6E5mluRKDYC6MpKU0lT4eBrpuYfBOEYNJE9dy3UUIFLtMDH9o3Jtqn3zjCV5p0wMz4aO8JPEPRpZP_7RPs2bB8qcQ_VysaLVZ_4DJV7JX-svXRG4oyybWuPx4Y2ZSjEEoHu1tXQNL1qiimH-yfP-NjGv7wsmP5baRFM=s72-w1200-c-h630-p-k-no-nu
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2020/05/blog-post_553.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2020/05/blog-post_553.html
false
8823671051559442697
UTF-8
Φορτώθηκαν όλα τα άρθρα Δεν βρέθηκαν άρθρα Περισσότερα Η συνέχεια εδώ Reply Cancel reply Delete By Αρχική σελίδα Σελίδες Άρθρα Δείτε όλα τα άρθρα της κατηγορίας Δείτε σχετικά άρθρα Ετικέτα Αρχείο SEARCH Όλα τα άρθρα Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ Σαβ. Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαι Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content