|HOT_$type=carousel$cl=#FA5858$c=5$h=400$m=0$rm=0$s=0$show=home

|ΝΕΑ_$type=two$cl=#086a87$c=24$h=300$m=0$s=0$rm=0$show=home$p=1

Αρμαγεδόνας 450 δισ. στον διεθνή τουρισμό - Τι μέτρα ετοιμάζει η Ελλάδα

Οι τρομακτικές επιπτώσεις στον τουρισμό που μπορούν να επιφέρουν απώλειες 450 δισ. δολάρια παγκοσμίως και πολλές στρατιές ανέργων που μπορούν να φθάσουν τα 75 εκατομμύρια (10,2 εκατομμύρια στην Ευρώπη) αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων για να τονώσει τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Ωστόσο και όπως προκύπτει από την μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ η Ελλάδα στην παρούσα φάση έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών χωρών εξαιτίας του τρόπου αντιμετώπισης της πανδημίας και του αριθμού των κρουσμάτων αλλά και των θυμάτων του κορονοϊού. 

Προκειμένου όμως να διατηρηθεί το πλεονέκτημα αυτό, τη στιγμή μάλιστα που οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης «ρίχνουν» δις. στις οικονομίες τους η Ελλάδα προχωρεί στη λήψη μέτρων τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς.

Πρωταρχικός στόχος, σύμφωνα με παράγοντα της κυβέρνησης, είναι η στήριξη της συνδεσιμότητας της χώρας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης του κόστους των μεταφορών και εν συνεχεία με τη μείωση του κόστους διαμονής.

Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξετάζεται η παροχή ρευστότητας για όσους ταξιδεύουν. Δηλαδή, για κάθε ταξιδιώτη να δοθεί ένα κουπόνι ύψους, για παράδειγμα, 300 ευρώ, με χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους. 

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι σχεδιάζουν νέα οικονομικά πακέτα για το καλοκαίρι, με στόχο να προσελκύσουν νεότερες γενιές τουριστών, καθώς διαβλέπουν ότι φέτος θα συρρικνωθεί ο αριθμός των συνταξιούχων που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν:


1. Μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές.

2. Μείωση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές.

3. Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13%.

4. Μείωση του τέλους διαμονής για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το τέλος ανέρχεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

5. Μείωση προκαταβολής φόρου για το 2020 στο 50%

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του Covid19 στον διεθνή τουρισμό οι διεθνείς αφίξεις αναμένεται να μειωθούν κατά 20% έως 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι -με διαφορά- η χειρότερη μείωση που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης.

Μια αναμενόμενη πτώση αφίξεων μεταξύ 20-30% θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση των διεθνών εισπράξεων του τουρισμού μεταξύ 300-450 δισεκατομμυρίων, σχεδόν το ένα τρίτο από τα 1,5 τρις δολάρια που εισπράχθηκαν το 2019. 

Ως απόρροια των παραπάνω εξελίξεων, και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του WTTC, αναμένεται απώλεια περίπου 75 εκατ. θέσεων εργασίας σε όλον τον κόσμο, από τις οποίες 10,2 εκατ. στην Ευρώπη.

Η εξελίξεις ανά χώρα, οι κύριες αγορές


Γερμανία:


Η χώρα είναι σε lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 19 Απριλίου. Σύμφωνα με εκτίμηση της Boston Consulting Group, το lockdown αναμένεται να λήξει κάποια στιγμή μεταξύ της 2ης εβδομάδας του Ιουνίου και της 1ης εβδομάδας του Ιουλίου.

Σε αυτό το οικονομικό κλίμα αναμένεται πτώση δαπανών των ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων στη δαπάνη για διεθνείς πτήσεις φτάνει το -71% και στις εγχώριες το -65%.

Μικρότερη μείωση -61% στη μεταφορά με αυτοκίνητο και ακόμα μικρότερη μείωση -46% στην κρουαζιέρα.

Αναφορικά με τη διαμονή, η αναμενόμενη μείωση της δαπάνης για διαμονή σε ξενοδοχεία ανέρχεται σε -73%, ενώ μικρότερη αναμενόμενη μείωση στη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, - 59%.

Οι εκδρομές εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μείωση -61% στη δαπάνη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της IATA, θα ταξιδέψουν αεροπορικώς 84.4 εκατ. λιγότεροι επιβάτες με συνέπεια μια απώλεια εσόδων $15 δις , διακινδυνεύοντας 400.000 θέσεις εργασίας και $28 δις στη γερμανική οικονομία.

ΗΠΑ: 


Μέχρι την 7η Απριλίου, με εξαίρεση πέντε Πολιτείες, οι υπόλοιπες είχαν κηρύξει lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Boston Consulting Group, το lockdown αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα και να λήξει κάποια στιγμή μεταξύ της 2ης εβδομάδας του Ιουνίου και της 3ης εβδομάδας του Ιουλίου.

Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον αναμένεται μεγάλη πτώση δαπανών των ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων στη δαπάνη για διεθνείς πτήσεις φτάνει το -69% και στις εγχώριες το -76%.

Μικρότερη μείωση -62% στην κρουαζιέρα και αναμενόμενη μείωση -68% στην μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Αναφορικά με τη διαμονή, η αναμενόμενη μείωση της δαπάνης για διαμονή σε ξενοδοχεία ανέρχεται σε -79%, ενώ αισθητά μικρότερη αναμενόμενη μείωση στη δαπάνη διαμονής σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, -61%. Οι εκδρομές εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μείωση -61% στη δαπάνη.

Γαλλία: 


Η χώρα ευρίσκεται σε lockdown.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Boston Consulting Group, το lockdown αναμένεται να λήξει κάποια στιγμή μεταξύ της 2ης εβδομάδας του Ιουνίου και της 4ης εβδομάδας του Ιουλίου

Σε αυτό το περιβάλλον αναμένεται μεγάλη πτώση δαπανών των ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων: στη δαπάνη για διεθνείς πτήσεις φτάνει το -57% και στις εγχώριες το -54%.

Μεγαλύτερη μείωση -58% στην κρουαζιέρα και ακόμα μεγαλύτερη μείωση -71% στην μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Αναφορικά με τη διαμονή, η αναμενόμενη μείωση της δαπάνης για διαμονή σε ξενοδοχεία ανέρχεται σε -63%, και σε παρόμοια επίπεδα -64%, η αναμενόμενη μείωση στη δαπάνη διαμονής σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι εκδρομές εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μείωση -65% στη δαπάνη.

Ιταλία: 


Η Ιταλία υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία εκδηλώθηκε εκτενώς η πανδημία του COVID-19 και είναι στην δεύτερη θέση σε αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, μετά την Ισπανία.

Η χώρα βρίσκεται σε αυστηρό lockdown, το οποίο αναμένεται να λήξει κάποια στιγμή μεταξύ της 2ης εβδομάδας του Ιουνίου και της 1ης εβδομάδας του Ιουλίου.

Η Ιταλία συγκριτικά με τις προηγούμενες χώρες, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αναμενόμενη πτώση δαπανών σε όλες τις κατηγορίες ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων: στις διεθνείς πτήσεις φτάνει το -81% και στις εγχώριες το -78%.

Μικρότερη μείωση -68% στην κρουαζιέρα και αλλά ακόμα μεγαλύτερη μείωση -83% στην μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Αναφορικά με τη διαμονή, η αναμενόμενη μείωση της δαπάνης για διαμονή σε ξενοδοχεία ανέρχεται σε -84%, ενώ μικρότερη αναμενόμενη μείωση στη δαπάνη διαμονής σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, -64%.

Οι εκδρομές εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μείωση -74% στη δαπάνη.


Προκόπης Χατζηνικολάου
liberal.gr

COMMENTS

BLOGGER

|ΕΓΡΑΨΑΝ_$type=list$c=30$m=0$l=0$s=0$va=1$show=post

Όνομα

ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,5399,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,77,ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ,54,ΔΗΜΟΣΙΟ,2589,ΔΙΕΘΝΗ,1843,ΕΛΛΑΔΑ,1743,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,2349,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,843,ΚΚΕ,170,Μ.Μ.Ε.,1837,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,4891,ΠΑΣΟΚ,2901,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,7737,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1310,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1266,ΣΥΡΙΖΑ,17323,ΧΙΟΥΜΟΡ,12358,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,992,Ψ,1730,Ω,6664,HOT-VIDEO,15,sidebar,1,VIDEO,344,
ltr
item
politika-gr: Αρμαγεδόνας 450 δισ. στον διεθνή τουρισμό - Τι μέτρα ετοιμάζει η Ελλάδα
Αρμαγεδόνας 450 δισ. στον διεθνή τουρισμό - Τι μέτρα ετοιμάζει η Ελλάδα
Οι τρομακτικές επιπτώσεις στον τουρισμό που μπορούν να επιφέρουν απώλειες 450 δισ. δολάρια παγκοσμίως και πολλές στρατιές ανέργων που μπορούν να φθάσουν τα 75 εκατομμύρια (10,2 εκατομμύρια στην Ευρώπη) αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων για να τονώσει τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
https://www.businessdaily.gr/sites/default/files/styles/main_full/public/2020-02/coronavirus_greece_0.jpg?itok=4JFsYXsS
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2020/04/450.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2020/04/450.html
false
8823671051559442697
UTF-8
Φορτώθηκαν όλα τα άρθρα Δεν βρέθηκαν άρθρα Περισσότερα Η συνέχεια εδώ Reply Cancel reply Delete By Αρχική σελίδα Σελίδες Άρθρα Δείτε όλα τα άρθρα της κατηγορίας Δείτε σχετικά άρθρα Ετικέτα Αρχείο SEARCH Όλα τα άρθρα Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ Σαβ. Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαι Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content