|HOT_$type=carousel$cl=#FA5858$h=400$cls=2$c=6$m=0$rm=0$s=0$t=oot$show=home

|ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ_$type=list$t=oot$m=0$s=0$c=5$p=1

|VIDEO_$type=carousel$cl=#FFA200$cls=4$t=oot$m=0$s=0$c=8$rm=0$do=1$show=home

|ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ_$type=three$cl=#FE2EC8$c=9$m=0$s=0$rm=0$t=oot$va=0$show=home

Το "μαξιλάρι" με το πλεόνασμα δεν έχει "πούπουλα"

Κανείς δεν μας χαρίζει λεφτά. Κυρίως οι δανειστές. Και η Κομισιόν, παράθυρο μας άνοιξε. Όχι τις πόρτες και μπάτε σκύλοι αλέστε. Θα φανεί σύντομα.

Καλύτερα να μην αρχίσουμε να μετράμε, από τώρα, τα θύματα του κορονοϊού στην οικονομία.

Δεν είναι θέμα ψυχραιμίας. Είναι θέμα ουσίας.

Γιατί στην παραγωγή, στις κατασκευές, στις εξαγωγές και στις θέσεις εργασίας, οι συνέπειες θα είναι αθεράπευτες.

Και αυτό όχι γιατί η Ελλάδα, λόγω και της οικονομικής κρίσης, χάνει περισσότερα αντισώματα στις επιθέσεις της σημερινής απρόσμενης συγκυρίας, αλλά γιατί η ανάκαμψη της δικής μας ιδιωτικής οικονομίας οφείλει, έτσι και αλλιώς, να περάσει ισχυρά τεστ αντοχής, στις αναδιαρθρώσεις που επιβάλλονται.

Τι να θεραπεύσουμε στην οικονομία μας, έτσι όπως εμφανίζεται με το 60-70% να ζητάει παρεμβάσεις από τον "μεγαλομέτοχό" του που δεν είναι άλλος από το κράτος.

Και τι να προσφέρει αυτός ο "μεγαλομέτοχος" με το λιγοστό κεφάλαιο που διαθέτει, από το υστέρημα εκείνων που δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε, από ακόμη μία διάσωση κρατικών μονοπωλιακών επιχειρήσεων.

Αυτό το μαρτύριο δεν το περνάει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, από εκείνες που διαλύει και οικονομικά η ασταμάτητη πανωλεθρία του κορονοϊού .

Γιατί καμιά άλλη χώρα δεν έχει στα σύνορά της άλλη μια μόλυνση της υγείας της εκτός του κορονοϊού. Τη μόλυνση Ερντογάν, από την οποία αποκλείεται να βγούμε χωρίς αναταράξεις και νέες θυσίες.

Τι και ποιους να πρωτοσώσουμε, από κλάδους, τομείς και παραγωγικότητα στην οικονομία μας, όταν ακόμη δεν είναι ξεκάθαρα τα όρια και οι τομείς δράσεως, μεταξύ κρατικής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Πώς χειρίζεσαι δηλαδή θέματα διαπλοκής και κρατικοδίαιτης οικονομίας. Και πώς να σώσεις τη διαπλοκή που παρέλαβες ως κυβέρνηση;

Μήπως με επείγουσες αναθέσεις έργων γιατί οι κρατικοδίαιτοι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες δεν μπορούν (και λόγω κορονοϊού) να αναπνεύσουν, χωρίς κρατικό οξυγόνο;

Το ερώτημα είναι κρίσιμο γιατί οι "χάρες" της Κομισιόν με πάγωμα του συμφώνου σταθερότητας (που αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.) στην Ελλάδα έχει τον αναγκαίο "αστερίσκο" του. Αυτόν της τήρησης της συμφωνίας, αμέσως μετά την φάση των διευκολύνσεων (για τον πόλεμο κατά του κορονοϊού).

"Αστερίσκο", που παραπέμπει στο υπερπλεόνασμα του 3,5% (καθώς η μείωση είναι ακόμη σε στάδιο ευχών και ευλογίας...) και σε 30 αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ, οι οποίες (ακόμη και τώρα, που δίνουμε μάχη στους εξωγενείς παράγοντες) συντηρούν το άρμα κρατικής υποστήριξης σε κλάδους και επιχειρήσεις που τρέφονται αποκλειστικά από την κρατική ατμόσφαιρα.

Υπάρχει πρόβλημα λοιπόν, και μάλιστα πολύ σοβαρό στο ποιους και πώς θα ενισχύσεις από το "μαξιλάρι" του πλεονάσματος όταν το πελατειακό κύκλωμα που κουβαλάει πίσω του το "κάρο" της κρατικής οικονομίας (γιατί περί κάρου πρόκειται) θα τεθεί σε απαγόρευση κυκλοφορίας και υποχρεωτική ιδιωτικοποίηση αμέσως μόλις περάσει ο κορονοϊός και η Κομισιόν ανακαλέσει τις χαλαρώσεις στο δημοσιονομικό, όλων των κρατών-μελών...

Ας τα σημειώσουμε αυτά τώρα που από τη μια ξεκίνησε το "δώσε και μένα", που υποφέρω από τον κορονοϊό. Και από την άλλη έχουμε την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για το "μαξιλάρι" των 37 δισ. Αυτό που έστρωσε..., σκορπώντας τη ρευστότητα των μικρομεσαίων και τις οικονομίες των αστών της μεσαίας τάξης, για να αποδείξει ιδεολογικές αρλούμπες, το 2017-2018.

Και η κυβέρνηση όμως αποκλείεται να ανατρέψει τη σημερινή δυσχερή θέση της (για υποχρεώσεις σε υπερπλεονάσματα), αν δεν πείσει τους δανειστές με σαφές χρονοδιάγραμμα για τα προαπαιτούμενα σε αποκρατικοποιήσεις και συρρίκνωση του κράτους.

Συνεπώς τι οικονομία θα διαθέτεις μετά από αυτά, για αποφασίσεις σήμερα τους κλάδους που οφείλεις να ενισχύσεις, να συντηρηθούν, επειδή ξέρουν να στέκονται και χωρίς κρατικοδίαιτες πολιτικές.

Όταν έχεις ρευστό σκηνικό στην οικονομία (όσο δεν δείχνεις πόσο κρατικοδίαιτος θα είσαι το 2021) και το έλλειμμα σου σε επενδύσεις και ιδιωτικά κεφάλαια γιγαντώνεται, (άρα δεν ξέρεις προς τα πού θα βαδίζεις, μετά τον κορονοϊό), οι ανέσεις που σου δίνουν οι δανειστές, στη διαχείριση του κορβανά σου, δεν είναι ίδιες με εκείνες των άλλων κρατών-μελών. 

Οι, χαλαροί σήμερα, δανειστές θα επιστρέψουν. 

Και αν το "μαξιλάρι" σου το έχεις χρησιμοποιήσει σε "γλυκά πολιτικά όνειρα", δεν θα αφήσουν την Κομισιόν να στο ξαναγεμίσει... 

Οπότε και εδώ, προσέχουμε για να έχουμε...


Γ.Κράλογλου
capital.gr

COMMENTS

BLOGGER

Αγαπάμε τη ζωή - ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Αγαπάμε τη ζωή -  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
Όνομα

ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,4742,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,71,ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ,53,ΔΗΜΟΣΙΟ,2589,ΔΙΕΘΝΗ,1559,ΕΛΛΑΔΑ,1365,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,2107,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,697,ΚΚΕ,161,Μ.Μ.Ε.,1837,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,4604,ΠΑΣΟΚ,2892,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,6924,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1287,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1268,ΣΥΡΙΖΑ,16809,ΧΙΟΥΜΟΡ,11308,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,989,Ψ,878,Ω,3803,HOT-VIDEO,15,sidebar,1,VIDEO,265,
ltr
item
politika-gr: Το "μαξιλάρι" με το πλεόνασμα δεν έχει "πούπουλα"
Το "μαξιλάρι" με το πλεόνασμα δεν έχει "πούπουλα"
Κανείς δεν μας χαρίζει λεφτά. Κυρίως οι δανειστές. Και η Κομισιόν, παράθυρο μας άνοιξε. Όχι τις πόρτες και μπάτε σκύλοι αλέστε. Θα φανεί σύντομα.
https://www.koinignomi.gr/sites/default/files/styles/large/public/users/teta-varlami/2017/09/PISSA_KAI_POYPOYLA.jpg?itok=6WxODFVA&slideshow=true&slideshowAuto=true&slideshowSpeed=4000&speed=350&transition=elastic
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post_426.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post_426.html
false
8823671051559442697
UTF-8
Φορτώθηκαν όλα τα άρθρα Δεν βρέθηκαν άρθρα Περισσότερα Η συνέχεια εδώ Reply Cancel reply Delete By Αρχική σελίδα Σελίδες Άρθρα Δείτε όλα τα άρθρα της κατηγορίας Δείτε σχετικά άρθρα Ετικέτα Αρχείο SEARCH Όλα τα άρθρα Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ Σαβ. Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαι Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content