|HOT_$type=carousel$cl=#FA5858$h=400$cls=2$c=6$m=0$rm=0$s=0$t=oot$show=home

|ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ_$type=list$t=oot$m=0$s=0$c=5$p=1

|VIDEO_$type=carousel$cl=#FFA200$cls=4$t=oot$m=0$s=0$c=8$rm=0$do=1$show=home

Χρηματιστηριακή ανάλυση χωρίς αριθμούς

Δεν είναι λίγοι οι αναγνώστες που αποφεύγουν όσα άρθρα περιέχουν αριθμούς και ποσοστά, ή αναλύσεις που φαίνονται με μια πρώτη ματιά ως δυσνόητες, λόγω του εξειδικευμένου αντικείμενου τους. Οπότε δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο, από το αναλύσουμε σήμερα χωρίς αριθμούς ένα θέμα που μας αφορά όλους, όπως είναι η πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Και φυσικά μας αφορά όλους. 

Διότι μέσα από την πορεία του Χρηματιστηρίου, καταγράφεται η ύπαρξη ή μη, κλίματος ευφορίας, το μέγεθος της προσδοκίας και η επιθυμία για επενδύσεις, που πάντα συμβαδίζει με την διάθεση ή με την αποστροφή για ανάληψη επιχειρηματικού και επενδυτικού ρίσκου.

Το Χρηματιστήριο εξακολουθεί να κινείται ανάμεσα σε μια σταθερή ζώνη τιμών εδώ και μήνες. Αυτή η πλευρική κίνηση μπορεί να διαβαστεί και να αναλυθεί με δυο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι, πως μια αγορά που αρνείται να ακολουθήσει την ανοδική κίνηση των ξένων αγορών, είναι καταδικασμένη. Ο δεύτερος είναι, πως η αγορά συσσωρεύει και χωνεύει τις τιμές και τις εξελίξεις και ετοιμάζεται για μια μεγάλη κίνηση. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η αγορά περίμενε την αναβάθμιση του S&P. Δυστυχώς όμως ούτε αυτό το γεγονός στάθηκε ικανό να οδηγήσει στην πολυπόθητη ανοδική κίνηση.

H αλήθεια είναι, ότι την ίδια στιγμή που τα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφουν νέες υψηλές τιμές, δεν φαίνεται να υπάρχουν έστω και λίγα από τα πλεονάζοντα επενδυτικά κεφάλαια ανά τον κόσμο, που αναζητώντας ευκαιρίες να κινούνται προς την Ελλάδα.

Ίσως είναι νωρίς και το δυνητικό ελληνικό success story δεν βρίσκεται ακόμα υπό τη μορφή αναλύσεων, αξιολογήσεων και συστάσεων στα γραφεία των μεγάλων επενδυτικών οίκων. Όπως γνωρίζουμε όλοι στις αγορές, τα αρνητικά νέα εξαπλώνονται και διαδίδονται εν ριπή οφθαλμού, προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις. Αντίθετα με τα θετικά νέα, τα οποία περνούν μέσα από τα μικροσκόπια του ελέγχου και της πιστοποίησης των διαφόρων επενδυτικών επιτροπών.

Ίσως να μην είναι νωρίς και απλά αυτό που εμείς στο εσωτερικό της χώρας θεωρούμε ως πιθανό success story, να είναι για τους ξένους επενδυτές μια απλή επιστροφή στην κανονικότητα. Μια εκτίμηση που δεν τους προκαλεί ούτε ρίγη συγκίνησης, αλλά ούτε ενεργοποιεί εισροές κεφαλαίων από την πλευρά τους προς το εσωτερικό της χώρας μας.

Όπως προαναφέραμε, η δεύτερη ανάγνωση για την στασιμότητα της αγοράς και για την διολίσθηση των τραπεζικών μετοχικών τίτλων, έχει να κάνει με τους εγχώριους εσωτερικούς επιχειρηματικούς και επενδυτικούς συσχετισμούς. Έτσι, η αγορά συσσωρεύει τις δυνάμεις της και χωνεύει τα νέα επίπεδα, έχοντας ανεβάσει τον τζίρο της. Τόσο το απόλυτο μέγεθος, όσο και το ποσοστό των χρηματιστηριακών συναλλαγών που γίνονται μέσω πακέτων, έχει αυξηθεί θεαματικά. Δηλαδή, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και επενδυτικοί οίκοι συναλλάσσονται μεταξύ τους αγοράζοντας και πωλώντας προσυνεννοημένα και συγκροτημένα, μεγάλο όγκο μετοχών. Και αυτό συμβαίνει, είτε διότι οι κινήσεις τους είναι επιχειρηματικές, όπως για παράδειγμα είναι η είσοδος των νέων επιχειρηματικών ομίλων στην μετοχική βάση της Lamda Development, είτε διότι είναι κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, είτε κινήσεις για την δημιουργία και καταγραφή υπεραξιών στους ισολογισμούς των εταιριών τους.

Παράλληλα, τα κλεισίματα των τιμών της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και των δεικτοβαρών μετοχικών τίτλων, όλο αυτό το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και λειτουργούν με την μέθοδο του αντίβαρου. Τις μέρες που κινείται ανοδικά ο τραπεζικός δείκτες, υποχωρούν οι τιμές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, Αντίθετα, τις ημέρες που υποχωρούν οι τράπεζες, γινόμαστε μάρτυρες ανοδικών κινήσεων άλλων μεγάλων εταιριών ώστε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου να ισορροπεί.

Αυτό αποτελεί μια ένδειξη αναμονής και μια προσπάθεια ανίχνευσης των εξελίξεων. Κίνηση στην ελληνική κεφαλαιαγορά είναι σίγουρο πως θα υπάρξει. Η κατεύθυνση της, αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό. Το αν θα είναι ανοδική ή καθοδική, εξαρτάται από ένα πολυπαραγοντικό σύστημα με μια σειρά μεταβλητών.

Μια μεταβλητή, είναι η πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων. Όταν το εγχώριο χρηματιστήριο δεν κατάφερε να ακολουθήσει τα συνεχή ανοδικά άλματα, πως θα κινηθεί, όταν και εάν οι διεθνείς αγορές υποχωρήσουν; Αν οι διεθνείς αγορές συνεχίσουν το παρατεταμένο bull market, θα υπάρξουν κεφάλαια που θα στοχεύσουν στη Ελλάδα;

Μια δεύτερη μεταβλητή, είναι η οπτική μέσω της οποίας παρατηρούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις. Άραγε οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί και επενδυτικοί οίκοι θα είναι πιο θετικοί στις αναλύσεις τους, σε αντίθεση με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης που αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία με χαμηλούς και προσεκτικούς ρυθμούς; Άραγε οι αποτιμήσεις των ελληνικών εταιριών, προσφέρουν ευκαιρίες για τους επενδυτές, συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες ξένες; Εξακολουθούν δηλαδή οι μετοχές να είναι φτηνές και να προσφέρουν δυνατότητες δημιουργίας σημαντικών υπεραξιών;

Κατά την γνώμη μας, μια σημαντική μεταβλητή είναι και αυτή που άπτεται του τραπεζικού συστήματος. 
Αν δεν δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές, για τον τρόπο που θα επιλυθεί το διπλό πρόβλημα που απασχολεί τις συστημικές τράπεζες, είναι αδύνατον να δούμε άνοδο του χρηματιστηρίου. Όσο πιο ταχύτερα λυθεί, με ουσιαστικό και τελεσίδικο τρόπο το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το θέμα των κεφαλαιακών ενισχύσεων των τραπεζών, τόσο θα αυξάνονται και οι πιθανότητες θετικών εξελίξεων. 
Ο χρόνος μπορεί να είναι ο καλύτερος χρηματιστηριακός σύμμαχος, μπορεί όμως να εξελιχθεί και στον χειρότερο χρηματιστηριακό εφιάλτη.


Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
liberal.gr

COMMENTS

BLOGGER

Το παράπονο του Στάλιν...

Το παράπονο του Στάλιν...

|ΣΧΟΛΙΑ & ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ_$type=list$c=30$m=0$va=0

Όνομα

ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,4443,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,66,ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ,50,ΔΗΜΟΣΙΟ,2589,ΔΙΕΘΝΗ,1455,ΕΛΛΑΔΑ,1203,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,2005,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,625,ΚΚΕ,159,Μ.Μ.Ε.,1837,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,4510,ΠΑΣΟΚ,2890,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,6646,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1271,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1268,ΣΥΡΙΖΑ,16624,ΧΙΟΥΜΟΡ,10775,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,989,Ψ,492,Ω,2784,HOT-VIDEO,10,VIDEO,149,
ltr
item
politika-gr: Χρηματιστηριακή ανάλυση χωρίς αριθμούς
Χρηματιστηριακή ανάλυση χωρίς αριθμούς
Δεν είναι λίγοι οι αναγνώστες που αποφεύγουν όσα άρθρα περιέχουν αριθμούς και ποσοστά, ή αναλύσεις που φαίνονται με μια πρώτη ματιά ως δυσνόητες, λόγω του εξειδικευμένου αντικείμενου τους. Οπότε δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο, από το αναλύσουμε σήμερα χωρίς αριθμούς ένα θέμα που μας αφορά όλους, όπως είναι η πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
https://1.bp.blogspot.com/-Q4cVwibsHQc/XcUH2cir9ZI/AAAAAAABpXk/QyOEWPmD7Ow-aovEZsVofI_S5H8DyLKGgCLcBGAsYHQ/s640/%25CE%25BF%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25BF%25CE%25BD%25CE%25BF%25CE%25BC%25CE%25AF%25CE%25B1%2B%25CF%2586%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25BB%25CE%25BF%25CE%25B3%25CE%25AF%25CE%25B1%2Bpolitika-gr.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Q4cVwibsHQc/XcUH2cir9ZI/AAAAAAABpXk/QyOEWPmD7Ow-aovEZsVofI_S5H8DyLKGgCLcBGAsYHQ/s72-c/%25CE%25BF%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25BF%25CE%25BD%25CE%25BF%25CE%25BC%25CE%25AF%25CE%25B1%2B%25CF%2586%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25BB%25CE%25BF%25CE%25B3%25CE%25AF%25CE%25B1%2Bpolitika-gr.jpg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2019/11/blog-post_992.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2019/11/blog-post_992.html
false
8823671051559442697
UTF-8
Φορτώθηκαν όλα τα άρθρα Δεν βρέθηκαν άρθρα Περισσότερα Η συνέχεια εδώ Reply Cancel reply Delete By Αρχική σελίδα Σελίδες Άρθρα Δείτε όλα τα άρθρα της κατηγορίας Δείτε σχετικά άρθρα Ετικέτα Αρχείο SEARCH Όλα τα άρθρα Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ Σαβ. Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαι Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content