|HOT_$type=carousel$cl=#FA5858$h=400$cls=2$c=6$m=0$rm=0$s=0$t=oot$show=home

|ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ_$type=list$t=oot$m=0$s=0$c=5$p=1

|VIDEO_$type=carousel$cl=#FFA200$cls=4$t=oot$m=0$s=0$c=8$rm=0$do=1$show=home

Βιομηχανία Ζάχαρης: Πως ο Άδωνις έριξε ένα ακόμα άθλιο προπύργιο του Πασοκικού κρατισμού

Για όλους εμάς, τους παλαιότερους του Χρηματιστηρίου, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) είναι συνυφασμένη με όλα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του 1999. Η μετοχή της ΕΒΖ, μαζί με την μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και τις μετοχές διάφορων κατασκευαστικών εταιριών, αποτελούσαν τα περίφημα πασοκόχαρτα, που προσέφεραν απίστευτες συγκινήσεις και αποδόσεις στους παίκτες του χρηματιστηρίου.

Από το 1993 μέχρι και το τέλος του 1999, η μετοχή της ΕΒΖ αποτελούσε ένα από τα πιο προσφιλή κερδοσκοπικά εργαλεία της Σοφοκλέους. 

Η συνέχεια ήταν όμως διαφορετική. Από το 2000, ξεκίνησε μια διαρκής πτωτική πορεία από τα 20€, που ολοκληρώθηκε με την διαγραφή της μετοχής από το Χρηματιστήριο στα τέλη του 2018, στα 0,075€.

Η ΕΒΖ όλα αυτά τα χρόνια ήταν συνώνυμη του κρατισμού, της κατασπατάλησης πόρων, της ανορθολογικής λειτουργίας, των χαριστικών διατάξεων, του προστατευτισμού, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των πάσης φύσεως κρατικών ενισχύσεων.

Οι ιδεοληψίες και οι πελατειακές λογικές έβρισκαν πρόσφορο πεδίο εφαρμογής σε αυτό το απόρθητο φρούριο του κρατισμού και του συνδικαλισμού.

Όσες προσπάθειες είχαν γίνει για να σταθεί η εταιρία στα πόδια της, προσέκρουαν είτε στους εργατοπατέρες της ΕΒΖ, είτε στους αγροτοσυνδικαλιστές και στα τρακτέρ τους.

Σήμερα, όλοι πανηγυρίζουν για την συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στην Royal Sugar, στην Τράπεζα Πειραιώς, στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και στη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.

Η συμφωνία δεν αφορά στην πώληση, αλλά στην μίσθωση και λειτουργία των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες, από την Royal Sugar.

Μια νέα εποχή ανοίγει στον χώρο της ελληνικής ζάχαρης, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα θα γίνεται από μία ιδιωτική εταιρεία, που διαθέτει τόσο τεχνογνωσία, όσο και διεθνείς προσβάσεις και συμμαχίες.

Η λύση αυτή που επελέγη, είναι η καλύτερη δυνατή, με βάση τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα, αφού δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως η ζάχαρη αποτελεί ένα ευμετάβλητο χρηματιστηριακό εμπόρευμα και πως η ΕΒΖ έχει χρέη που υπερβαίνουν τα 170.000.000€.

Η ιστορία της σωτηρίας της ΕΒΖ, είναι μακρά και ενδιαφέρουσα. Το 2012 όταν είχε προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την πώληση της ΕΒΖ, είχε εμφανιστεί ως αγοραστής η σερβική Holding Company MK Group, που δραστηριοποιείται στο χώρο των αγροτικών επιχειρήσεων. Οι παλινωδίες των διαγωνιστικών διαδικασιών, οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και οι αλλαγές των διαχειριστών, αφού η ΕΒΖ πέρασε στα χέρια της Τραπέζης Πειραιώς μετά την εξαγορά της Αγροτικής Τραπέζης, τράβηξαν μέχρι το 2017.

Στα τέλη του 2017, η MK Group που εξακολουθούσε να διατηρεί το ενδιαφέρον της, είχε προσφέρει 60.000.000€, για την εξαγορά των δυο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, στα πλαίσια της προσπάθειας για την εξυγίανση των ισολογισμών της εταιρείας και της διαδικασίας της διαγραφής και ρύθμισης των δανείων της. Τότε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ, απέρριψε την πρόταση του MK Group. Και μάλιστα, μέσα σε ένα κρεσέντο ανευθυνότητας και εκβιασμού, ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τέσσερα ακόμη μέλη του ΔΣ είχαν παραιτηθεί, μπλοκάροντας όλες στις εξελίξεις.

Ακολούθησαν διάφορες προσπάθειες σωτηρίας της εταιρίας, στις οποίες συμμετείχαν η Innovation Brain, η ΖΑΝΑΕ, ο Σκλαβενίτης και η Pillarstone,οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν.

Έτσι σήμερα καταλήξαμε να μην μιλάμε για πώληση της ΕΒΖ, αλλά για εκμίσθωση δυο μονάδων της από την Royal Sugar, για διάστημα 28 μηνών με τίμημα 490.000€.

Οι κρατιστές και οι εργατοπατέρες κατάφεραν ένα ακόμα κτύπημα στην εθνική οικονομία, μέσω της μάχης χαρακωμάτων που διεξήγαγαν όλα αυτά τα χρόνια. 

Και η κατάληξη θα είναι οδυνηρή. Η ΕΒΖ θα τεμαχιστεί και θα πωληθεί ανά μονάδα και οι τράπεζες θα εισπράξουν ελάχιστα από τα κεφάλαια που είχαν διαθέσει στα πλαίσια του πάρτυ με τα κρατικά λεφτά, που είχε εγκαινιασθεί από την εποχή του σκληρού Πασόκ και της αμαρτωλής Αγροτικής Τραπέζης.

Το γεγονός είναι, πως χθες έπεσε ένα εμβληματικό προπύργιο του κρατισμού. Η ΕΒΖ είναι ένα case study που θα πρέπει να διδάσκεται στους φοιτητές των οικονομικών σχολών και των σχολών διοίκησης επιχειρήσεων.

Ο κρατισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία. 

Ειδικά όλων αυτών που μέσω της φορολογίας τους, τον επιδοτούν. 

Η λίστα των εταιριών που ελέγχονται από το κράτος είναι μακρά. Είναι αναγκαίο να πάψουν να αποτελούν αποκούμπι για τους κομματικούς μηχανισμούς και να πουληθούν ή να εκκαθαριστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

liberal.gr

Ιστορική συμφωνία με τη Royal Sugar για τα εργοστάσια της ΕΒΖ(video)


H σύμπραξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας με τη Royal Sugar είναι το σχήμα που αναλαμβάνει για τους επόμενους 28 μήνες τη λειτουργία των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ, σε Πλατύ και Σέρρες.

Σε σημερινή σύσκεψη με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών υπήρξε οριστική συμφωνία για τη μίσθωση των δύο εργοστασίων από τη Συνεταιριστική Τράπεζα που με τη σειρά της θα τα μισθώσει στη Royal Sugar η οποία θα αναλάβει τη λειτουργία τους.

Δείτε το βίντεοepiloges.tv

COMMENTS

BLOGGER

Το παράπονο του Στάλιν...

Το παράπονο του Στάλιν...

|ΣΧΟΛΙΑ & ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ_$type=list$c=30$m=0$va=0

Όνομα

ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,4443,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,66,ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ,50,ΔΗΜΟΣΙΟ,2589,ΔΙΕΘΝΗ,1455,ΕΛΛΑΔΑ,1203,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,2005,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,625,ΚΚΕ,159,Μ.Μ.Ε.,1837,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,4510,ΠΑΣΟΚ,2890,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,6646,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1271,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1268,ΣΥΡΙΖΑ,16624,ΧΙΟΥΜΟΡ,10774,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,989,Ψ,492,Ω,2784,HOT-VIDEO,10,VIDEO,149,
ltr
item
politika-gr: Βιομηχανία Ζάχαρης: Πως ο Άδωνις έριξε ένα ακόμα άθλιο προπύργιο του Πασοκικού κρατισμού
Βιομηχανία Ζάχαρης: Πως ο Άδωνις έριξε ένα ακόμα άθλιο προπύργιο του Πασοκικού κρατισμού
Για όλους εμάς, τους παλαιότερους του Χρηματιστηρίου, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) είναι συνυφασμένη με όλα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του 1999. Η μετοχή της ΕΒΖ, μαζί με την μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και τις μετοχές διάφορων κατασκευαστικών εταιριών, αποτελούσαν τα περίφημα πασοκόχαρτα, που προσέφεραν απίστευτες συγκινήσεις και αποδόσεις στους παίκτες του χρηματιστηρίου.
https://www.news247.gr/img/3332/7521197/187000/w460mobile/460/adonis.jpg
https://i.ytimg.com/vi/W6AL48NWSsk/0.jpg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2019/11/blog-post_735.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2019/11/blog-post_735.html
false
8823671051559442697
UTF-8
Φορτώθηκαν όλα τα άρθρα Δεν βρέθηκαν άρθρα Περισσότερα Η συνέχεια εδώ Reply Cancel reply Delete By Αρχική σελίδα Σελίδες Άρθρα Δείτε όλα τα άρθρα της κατηγορίας Δείτε σχετικά άρθρα Ετικέτα Αρχείο SEARCH Όλα τα άρθρα Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ Σαβ. Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαι Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content