ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ ΠΟΤΕ$type=three$au=0$c=9$l=0$rm=0$m=0$s=0$va=0

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ$type=one$c=3$m=0$l=0$rm=0$show=home

Απεργία στο Μετρό -Αυτοί που κάνουν την Αθήνα να σέρνεται

Το Σωματείο εργαζομένων του Mετρό απεργεί ζητώντας προσλήψεις και ακύρωση της ιδιωτικοποίησης. Δεν είπε λέξη όταν η κυβέρνηση έκανε πολιτική εις βάρος των δημόσιων συγκοινωνιών, ενώ θεωρεί συνταγματικό το δικαίωμα των τζαμπατζήδων να μην πληρώνουν εισιτήριο

Δείτε έναν χάρτη με την κίνηση στους δρόμους της Αθήνας. Η πόλη θυμίζει κορμί που ασφυκτιά. Το κόκκινο είναι οι αρτηρίες του. Με αγγεία έτοιμα να σπάσουν. Σαν να βλέπεις τις παλάμες των οδηγών, έτσι όπως σφίγγουν το τιμόνι.

Αν μπορούσες όλο αυτό να το δεις από ψηλά, αν πετούσε ακόμα το ελικόπτερο του ΣΚΑΙ, οι δρόμοι της πόλης θα έδειχναν πλημμυρισμένοι από λαμαρίνες. Ενα ποτάμι από λαμαρίνες, που λες ότι δεν θα εκβάλλει πουθενά, μόνο περιμένει το απόγευμα για να αντιστρέψει τη ροή του.

Και από πάνω του έχει καυσαέριο, μουσική και ραδιοφωνικές φωνές, θυμό και αναθέματα.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό απεργούν. Η πόλη υποφέρει.

Σήμερα, υποτίθεται, θα έκλειναν και οι μπάρες, υποχρεώνοντας χιλιάδες τζαμπατζήδες να βγάλουν εισιτήριο.

Ομως οι συνδικαλιστές το είδαν αλλιώς. Απεργία.

Με ποια αιτήματα; Το Σωματείο σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ελλείψεις σε προσωπικό, ανταλλακτικά, αναλώσιμα υλικά και, φυσικά, το ξεπούλημα των συγκοινωνιών.

Ειδικά για το τελευταίο, πέτυχαν διάνα.

Οποιον οδηγό ή πεζό ρωτήσεις σήμερα στην Αθήνα, θα σου πει, πάνω στο θυμό του, ότι προτιμά οι ιδιώτες να έρθουν μία ώρα αρχύτερα.

Στην ουσία το βασικό αίτημα της απεργίας είναι οι προσλήψεις, αλλά και η αποστολή ενός μηνύματος προς ιδιώτες που ενδεχομένως να ενδιαφερθούν για το Μετρό.

Ξέρετε καμία απεργία με αντίστοιχα αιτήματα που να έφερε πίσω αποτελέσματα;

Τις περισσότερες φορές, όταν ξημερώνουν μέρες σαν και τη σημερινή, οι απεργοί παίρνουν στην πλάτη τους την οργή των πολιτών. Οι ίδιοι αντιγυρίζουν, λέγοντας ότι ο αγώνας τους αφορά το δημόσιο συμφέρον.

Ελα όμως που αν το έχεις πάρει με το πόδι για τη δουλειά, δεν μπορείς να συμφωνήσεις, ειδικά αν εσύ δεν έχεις τη δυνατότητα να απεργήσεις.

Είναι και το άλλο: η επιλεκτική ευαισθησία των συνδικαλιστών του Μετρό.

Δεν διαμαρτυρήθηκαν όταν η κυβέρνηση επιβάρυνε τον προϋπολογισμό των δημόσιων συγκοινωνιών με δέκα εκατομμύρια ευρώ, επιτρέποντας δωρεάν μετακινήσεις μετά την επιβολή των capital controls. Θα θυμάστε ότι το Μέτρο είχε ενισχύσει την επαναστατική ευφορία των ημερών.

Δεν διαμαρτυρήθηκαν όταν καθιερώθηκε η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, χωρίς κανένα άλλο επιπλέον κριτήριο.

Επίσης δεν είπαν λέξη για την απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ που επιβάρυνε επιπλέον τα οικονομικά της δημόσιας μετακίνησης.

Ναι, βέβαια, οι συνδικαλιστές δεν θα μπορούσαν ποτέ να δυσφορήσουν με την ελεύθερη πρόσβαση του λαού στις υπηρεσίες ή με τη δωρεάν εξυπηρέτηση όλων όσων δηλώνουν άνεργοι.

Ομως κάποιος έπρεπε να αναλάβει το κόστος. Και οι δυστυχώς η Λίστα Λαγκάρντ, η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο δεν έφερε τα έσοδα που μας είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός.

Το ίδιο Σωματείο, αυτό που απεργεί σήμερα, δεν ενοχλήθηκε από τη μη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τις ανοιχτές πύλες πρόσβασης που στερούν εκατομμύρια από το Μετρό. Αντιθέτως, το Σωματείο θεωρεί ότι το κλείσιμο των πυλών είναι ένα μέτρο «στα όρια της νομιμότητας σε ευθεία σύγκρουση με την ελευθερία μετακίνησης που απολαμβάνει ο καθένας μας νομικά και συνταγματικά κατοχυρωμένη σε δημόσιους χώρους».

Μάλιστα το σωματείο καταγγέλλει τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ πως προσπαθεί να εφαρμόσει «πρωτόγνωρες διαδικασίες στα όρια της νομιμότητας, έξω από κάθε εμπειρική και εκπαιδευτική γνώση» και δηλώνει πως θα στηρίξει κάθε εργαζόμενο που θα αντιμετωπίσει «οποιαδήποτε παράλογη και παράτυπη απαίτηση της εταιρείας».

Μάλιστα. Η καταβολή εισιτηρίου θεωρείται παράλογη και παράτυπη απαίτηση.

Θα περίμενε κανείς, από ένα Σωματείο που ενδιαφέρεται για τη βιωσιμότητα μίας δημόσιας επιχείρησης, να αγωνίζεται για την ευρωστία και όχι υπέρ της οικονομικής καχεξίας της.

Το λογικό θα ήταν να πιάσει από το αφτί τον αρμόδιο υπουργό και να ζητήσει εξηγήσεις για την υστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου που γεμίζει το μετρό με τζαμπατζήδες και στερεί έσοδα από την επιχείρηση.

Ομως το Σωματείο από τη μία στηρίζει την απώλεια εσόδων και από την άλλη ζητεί προσλήψεις. 

Είναι να πέσεις απελπισμένος στις ράγες του μετρό, αλλά ο συρμός δεν θα περάσει.

Αυτοί οι συνδικαλιστές, λοιπόν, έχουν κάνει σήμερα την πόλη να σέρνεται, εξευτελίζοντας το δικαίωμα στην απεργία, βασανίζοντας τους πολίτες με την ιδεοληψία τους.

Υπάρχει περίπτωση να πετύχουν κάτι; Οχι.

Τότε γιατί το κάνουν;

Γιατί αυτή είναι η δουλειά του εργατοπατέρα. Να βάζει το σύνθημα πάνω από το λογική και το ατομικό, το δικό του συμφέρον πάνω από το δημόσιο.


Κώστας Γιαννακίδης
protagon

COMMENTS

BLOGGER

ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ$type=three$au=0$va=0$c=12$m=0$show=post$s=0$l=0$rm=0$t=oot

Οι «άφθαρτοι» ζητούν πάλι την ψήφο σου - Τι είναι δηλαδή; Τίποτε απατεώνες;

Οι «άφθαρτοι» ζητούν πάλι την ψήφο σου - Τι είναι δηλαδή; Τίποτε απατεώνες;
Όνομα

Α,558,ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ,1514,ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,2170,ΔΗΜΟΣΙΟ,2589,ΔΙΑΠΛΟΚΗ,502,ΔΙΕΘΝΗ,793,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,741,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,303,ΚΚΕ,147,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,413,Μ.Μ.Ε.,1482,ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,9,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,3348,ΠΑΣΟΚ,2737,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2470,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1148,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1266,ΣΥΡΙΖΑ,13981,ΧΙΟΥΜΟΡ,6881,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,951,HOT,1096,
ltr
item
politika-gr: Απεργία στο Μετρό -Αυτοί που κάνουν την Αθήνα να σέρνεται
Απεργία στο Μετρό -Αυτοί που κάνουν την Αθήνα να σέρνεται
Το Σωματείο εργαζομένων του Mετρό απεργεί ζητώντας προσλήψεις και ακύρωση της ιδιωτικοποίησης. Δεν είπε λέξη όταν η κυβέρνηση έκανε πολιτική εις βάρος των δημόσιων συγκοινωνιών, ενώ θεωρεί συνταγματικό το δικαίωμα των τζαμπατζήδων να μην πληρώνουν εισιτήριο
http://www.protagon.gr/wp-content/uploads/2018/05/253760.jpg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2018/05/blog-post_810.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2018/05/blog-post_810.html
false
8823671051559442697
UTF-8
Φορτώθηκαν όλα τα άρθρα Δεν βρέθηκαν άρθρα Δείτε όλα τα άρθρα Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Αρχική σελίδα Σελίδες Άρθρα Δείτε όλα τα άρθρα της κατηγορίας Δείτε σχετικά άρθρα Ετικέτα Αρχείο SEARCH Όλα τα άρθρα Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ Σαβ. Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαι Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy