ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ$type=one$c=3$m=0$l=0$rm=0$show=home

Η δικαίωση του Κυριάκου και το στοιχείο που... ανατρέπει τα δεδομένα

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε την απόφασή του να προχωρήσει η ΝΔ σε εκλογή από τη βάση των προέδρων των δημοτικών και νομαρχιακ...

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε την απόφασή του να προχωρήσει η ΝΔ σε εκλογή από τη βάση των προέδρων των δημοτικών και νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος, δεν έλειψαν οι φωνές που έλεγαν πως δε θα πρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπει σε λογική εσωστρέφειας, σε μία περίοδο με έντονη πολιτική δραστηριότητα.

Τρία 24ωρα όμως πριν από τις εσωκομματικές κάλπες της 13ης Μαΐου, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από την συμμετοχή των πολιτών δικαίωσαν απολύτως την επιλογή Μητσοτάκη να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία. 155.335 πολίτες κατέβαλαν την ετήσια συνδρομή των 12 ευρώ, αποκτώντας το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις κάλπες της Κυριακής.

Ένας σημαντικός αριθμός, σε μία εποχή που η ενασχόληση με την πολιτική δε βρίσκεται στη μόδα. Ένας αριθμός που καθιστά την ΝΔ, ένα από τα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη που διαθέτουν ισχυρή βάση ενεργών μελών. 

«Πολλοί πριν από 30 μήνες όταν ανέλαβα την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μου έλεγαν οι ιδέες αυτές θα μείνουν μόνον στη θεωρία. Αποδείξαμε στην πράξη ότι το αίτημα για ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και οργανωτικές δομές είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε δύναμη αντίστασης», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, με αφορμή την εσωκομματική διαδικασία της προσεχούς Κυριακής.

Η ευχάριστη όμως έκπληξη για την ΝΔ δεν σταματά στον υψηλό αριθμό συμμετοχής. Από τους περίπου 155.000 ανθρώπους που δήλωσαν πως θα ψηφίσουν, οι 27.896 γίνονται μέλη της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά, ένας αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος.

Πρόκειται για πολίτες που δεν έχουν εμπλακεί ποτέ στο παρελθόν με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολίτες που κάνουν το μεγάλο βήμα, ενισχύοντας εκτός όλων των άλλων και σε οικονομικό επίπεδο την ΝΔ. 

Στο σημείο αυτό λοιπόν καταγράφεται ένα στοιχείο που συνιστά μεγάλη ανατροπή για το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του: Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως με την πολιτική ασχολούνται ολοένα και λιγότεροι νέοι άνθρωποι. Η κυριαρχούσα άποψη μάλιστα θέλει την νεολαία να δηλώνει αποστασιοποιημένη και απογοητευμένη από τα κοινά.

Όπως πληροφορείται το liberal.gr στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να δημιουργείται ένα νέο ρεύμα. Μία κίνηση νέων σε ηλικία πολιτών που δηλώνει δυναμικό παρών στο πολιτικό σκηνικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων μελών (27.896), τα οποία θα ψηφίσουν την Κυριακή αγγίζει τα 35 έτη. Πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους που βρίσκονται στην πλέον παραγωγική περίοδο της ζωής τους και καταρρίπτουν με την συμμετοχή τους το στερεότυπο που θέλει την πολιτική στις μέρες μας να αποτελεί αγαπημένη ενασχόληση μόνο των συνταξιούχων.

Η ΝΔ όμως εκτός από την σημαντική συμμετοχή των νέων ανθρώπων βγαίνει κερδισμένη και σε ένα ακόμα επίπεδο από τη διαδικασία της Κυριακής. Τα έσοδα από τις συνδρομές που θα εισρεύσουν στο ταμείο θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική εξυγίανση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μία περίοδο σημαντικών οικονομικών δυσκολιών το περίπου 1,5 εκ. ευρώ που θα μπει στο κομματικό ταμείο από τις συνδρομές των 155.000 πολιτών θα καλύψει τα έξοδα της ΝΔ για περίπου ένα χρόνο.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης και τα επιμέρους στοιχεία των 155.335 ενεργών μελών που θα ψηφίσουν στις 339 κάλπες:

- Περισσότερα από τα μισά μέλη ανήκουν στην πλέον δυναμική ηλικιακή ομάδα των 25-54 ετών, ενώ το 35% αυτών είναι γυναίκες και το 65% άνδρες.

- Το 46,3% εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, το 13,3% είναι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες, το 7,5% είναι εκπαιδευτικοί, το 6,8% εργάζεται στον πρωτογενή τομέα και το 4,4% στην υγεία.

Όπως όλα δείχνουν ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής θα έχει έντονο το στοιχείο της ανανέωσης. 

Σε περισσότερες από το 60% των ΝΟΔΕ θα αναμετρηθούν δύο ή και περισσότεροι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου και εκτιμάται ότι το ποσοστό ανανέωσης των μελών των προεδρείων των οργανώσεών θα ξεπεράσει το 50%. 

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό το φρεσκάρισμα σε πρόσωπα στο στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ, κάτι άλλωστε που αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η ηγεσία της ΝΔ προτίμησε να κλείσει τους καταλόγους για τις εκλογές της Κυριακής το περασμένο Σάββατο, με στόχο την προστασία του αδιάβλητου της όλης διαδικασίας, παρά την μεγάλη συμμετοχή. 

Οπως επισημαίνεται μάλιστα στην πιθανότητα οι εγγραφές να συνεχίζονταν μέχρι και την μέρα των εκλογών, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμένων θα μεγάλωνε σημαντικά.


Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

COMMENTS

BLOGGER

ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ$type=three$au=0$va=0$c=12$m=0$show=post$s=0$l=0$rm=0$t=oot

Οι «άφθαρτοι» ζητούν πάλι την ψήφο σου - Τι είναι δηλαδή; Τίποτε απατεώνες;

Οι «άφθαρτοι» ζητούν πάλι την ψήφο σου - Τι είναι δηλαδή; Τίποτε απατεώνες;
Όνομα

Α,552,ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ,1514,ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,2169,ΔΗΜΟΣΙΟ,2589,ΔΙΑΠΛΟΚΗ,502,ΔΙΕΘΝΗ,793,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,741,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,303,ΚΚΕ,147,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,413,Μ.Μ.Ε.,1482,ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,10,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,3347,ΠΑΣΟΚ,2737,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2468,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1148,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1266,ΣΥΡΙΖΑ,13980,ΧΙΟΥΜΟΡ,6877,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,951,HOT,1096,
ltr
item
politika-gr: Η δικαίωση του Κυριάκου και το στοιχείο που... ανατρέπει τα δεδομένα
Η δικαίωση του Κυριάκου και το στοιχείο που... ανατρέπει τα δεδομένα
https://www.liberal.gr/articleimg/625_B8B3DB4C-D5AD-9B33-61D1-F4AB62C1E8E1.jpeg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2018/05/blog-post_658.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2018/05/blog-post_658.html
false
8823671051559442697
UTF-8
Φορτώθηκαν όλα τα άρθρα Δεν βρέθηκαν άρθρα Δείτε όλα τα άρθρα Διαβάστε περισσότερα Reply Cancel reply Delete By Αρχική σελίδα Σελίδες Άρθρα Δείτε όλα τα άρθρα της κατηγορίας Δείτε σχετικά άρθρα Ετικέτα Αρχείο SEARCH Όλα τα άρθρα Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ Σαβ. Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαι Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy