Η αναγέννηση ξεκινά πάντα από τα ερείπια...


Αρκετοί φίλοι της στήλης αναρωτιούνται πως συνυπάρχουν το "τικ-τακ" της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης της χώρας με το "χειρότερα είναι πίσω" για το χρηματιστήριο.

Είναι απλό. Η αναγέννηση ξεκινά πάντα από τα ερείπια.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 1939 μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία όταν στις 3 Σεπτέμβρη Γαλλία και Αγγλία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία.

Ο πόλεμος τελείωσε το 1945 με τη συμφωνία της Γιάλτας και την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.

Ο S&P 500 έγραψε τα χαμηλά λίγο πριν το τέλος του 1941 μετά το βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ που σφράγισε την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο και την έκβαση του πολέμου.
πιν

Το 1945 ο S&P 500 μετά από ένα ξέφρενο πολεμικό ράλι μαζί με τα καλά νέα της νίκης ετοιμαζόταν να κάνει την πρώτη διόρθωση στο μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο.

Στη φάση της ελληνικής κρίσης που βρισκόμαστε σήμερα ξεκινά η περίοδος εκκαθάρισης της ελληνικής χρεοκοπίας με την εκκαθάριση εκ μέρους των τραπεζών περί των 110 δισ. ευρώ "κόκκινων" δανείων σε σύνολο δανείων 220 δισ. ευρώ.

Κανονικά, αυτό θα’ πρεπε να είχε γίνει σε μικρότερη έκταση το 2010-11. Οι δεν πληρώνω, ο νόμος Κατσέλη και η μεγάλη εμπλοκή του κράτους στην οικονομία δεν το επέτρεψαν.

Τώρα θα πληρώσουμε τα δεκαπλάσια "σπασμένα".

Χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια ή θα κλείσουν. Δεκάδες χιλιάδες σπίτια που αγοράστηκαν με δανεικά που δεν μπορούν να πληρωθούν θα κατασχεθούν.

Επίσης χιλιάδες περιουσίες δημεύονται ήδη λόγω αυθαίρετων φόρων και εισφορών που δεν μπορούν να πληρωθούν.

Στο τέλος λόγω αδυναμίας της οικονομίας θα καταρρεύσουν και τα κρατικά έσοδα και δαπάνες.

Όσο θα συμβαίνουν αυτά το χρηματιστήριο θα καλπάζει, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες.

Το τέλος της απάτης...

Η στήλη εξ αρχής αυτής της κρίσης εκτιμούσε πως στο τέλος της κρίσης οι συντάξεις θα συρρικνωθούν σε μια εθνική σύνταξη 300-400 ευρώ και από εκεί και πέρα ο καθένας θα φροντίζει μόνος του για τα υπόλοιπα.

Το αναδιανεμητικό συνταξιοδοτικό σύστημα που επιβλήθηκε σε μια δημογραφικά γηράσκουσα χώρα, ήταν η μεγαλύτερη εξαπάτηση των αφελών Ελλήνων τις τελευταίες δεκαετίες. Όσοι διέπραξαν την απάτη αυτή τώρα προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τα 10-12 δισ. του PSI.

Τη βίαιη εκπρολεταριοποίηση της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την οποία περνά η μελλοντική οικονομική αναγέννηση έχει αναλάβει να την υλοποιήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα στελέχη της οποίας τυφλωμένα από τη νομή των προνομίων της εξουσίας, παραβλέπουν τις μακροπρόθεσμες πολιτικές συνέπειες για το πολιτικό ρεύμα που εκπροσωπούν.

Η στήλη είχε εκτιμήσει λάθος πως μόλις η κυβέρνηση της "παλαβής" αριστεράς αντιληφθεί τις συνέπειες του κοινωνικού μετασχηματισμού που θα έχει η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου που υπέγραψε θα κάνει πίσω και θα επιχειρήσει να δραπετεύσει από την εξουσία στην επαγγελματική ασφάλεια της αντιπολίτευσης.

Δεν το έπραξε και ρισκάρει την ολοκληρωτική πολιτική της εξαφάνιση.

Το σκηνικό των επόμενων μηνών θα είναι κατασχέσεις, χρεοκοπίες και κοινωνικές εντάσεις, αλλά και άνοδος του χρηματιστηρίου. Οι επιχειρήσεις που δεν χρωστάνε θα αυξήσουν τα μερίδια επειδή κάποιες άλλες θα χρεοκοπούν και θα παραδίδουν τα δικά τους.

Το πάρτι όσων επιβίωσαν μπορεί να ανακοπεί μόνο από ένα κραχ στις διεθνείς αγορές. Τα κραχ όμως στις ελεύθερες οικονομίες κρατάνε 6-12 μήνες όχι 6-12 χρόνια όπως στις "σοβιετικά" ρυθμισμένες...

2) Τα αγοραία...

Οι αγορές αιφνιδιάζουν και αδειάζουν πορτοφόλια αλλά κυρίως μυαλά και όταν ανεβαίνουν και όταν καταρρέουν. Μην σας κάνει εντύπωση λοιπόν που σε αυτή τη φάση ασχολούνται μόνο όσοι είχαν ξεχαστεί εντός αγοράς προ πολλών ετών...

Το "ξυπνητήρι" ήταν η υπερκάλυψη και το 3,1% της ομολογιακής έκδοσης της Μυτιληναίος, μετά την Sunlight κι της Fourlis.

"Ξυπνητήρι" ήταν επίσης κάποιες δηλώσεις σαν του Μπαρόζο και του Βέρνερ πως τα πράγματα για την Ελλάδα είναι καλύτερα, αφού το χειρότερο σενάριο είναι μια αριστερή κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης που τα υπογράφει όλα και δεν διστάζει να πουλά τις επιχειρήσεις του δημοσίου σε ένα κλάσμα της τιμής που πουλούσαν οι άλλοι παλιότερα, αρκεί να βάζουν οι ίδιοι τις υπογραφές.

Οι αγορές εκτός από κυνικές είναι και αδίστακτες γιατί τρέφονται μόνο με αίμα. Πιο αδίστακτοι είναι όμως και οι πολιτικοί που ψεύδονται για χάρη της εξουσίας. Η διαφορά μεταξύ τους είναι πως οι αγορές είναι δίκαιες. Στο τέλος ο καθένας παίρνει ό,τι αξίζει...

Η Ασπίς της απάτης...

Χθες απεβίωσε στη φυλακή ο Παύλος Ψωμιάδης της Ασπίς Πρόνοια, τη μεγαλύτερη ίσως απάτη της μεταπολίτευσης.

Σαν νέος χρηματιστηριακός συντάκτης πριν πολλά χρόνια είχα αποκαλύψει στον "Επενδυτή" ένα μεγάλο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στο οποίο εμπλεκόταν ο ίδιος και ένα ευρύ δίκτυο εξαπατημένων και εξαπατητών...

Παρά τις πιέσεις που είχα δεχθεί ο ίδιος αλλά και η εφημερίδα τότε, το δημοσιεύσαμε. Παρενέβη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η ιστορία οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο FTSE 20 έγραψε +0,50%, ο Γενικός Δείκτης + 0,47% και FTSEM +2,45%. Από την αρχή του χρόνου όμως οι αποδόσεις  είναι για τον FTSE 20 περί το 26% και για τον FTSEM περί το 47%.

Τούτο μοιάζει φυσιολογικό καθώς τα blue chips που αφορούν τους ξένους έχουν κάνει τη διαδρομή τους και αποτιμώνται σε τιμές παρόμοιες με τις ανταγωνίστριες εταιρείες στις διεθνείς αγορές.

Η κίνηση στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση δείχνει απλά πως οι βασικοί μέτοχοι βλέπουν το κλίμα να αλλάζει και  θεωρούν πως δικαιούνται καλύτερες αποτιμήσεις.

Όταν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για συνέχεια στην αγορά τα "βαριά" χαρτιά και τα "μεσαία" εναλλάσσονται στην ανάληψη της σκυτάλης. Δεν έχει να κάνει με τα θεμελιώδη αλλά με τις συνθήκες αυτροφοδοτούμενης έλκυσης ρευστότητας. Οι άνθρωποι κυρίως  όταν δεν έχουν τίποτα, δεν αντέχουν να βλέπουν τους άλλους να κερδίζουν...

Στα εξαμηνιαία στοιχεία που θα δημοσιευτούν το Φθινόπωρο οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών. Μέχρι τώρα αδιαφορούσαν.

Το πρώτο "καμπανάκι" θα είναι όταν στελέχη της κυβέρνησης θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν την άνοδο του χρηματιστηρίου σαν αποτέλεσμα της επιτυχίας της οικονομικής τους πολιτικής.

Προς το παρόν ανθίστανται... Αλλά αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να το αποφύγουν, όπως ακριβώς δύσκολα ένας σκύλος μπορεί να μην κυνηγήσει ένα λαγό που ξεπετάχθηκε στο δρόμο του...
Ελλάκτωρ και Αβαξ: Έκλεψαν την παράσταση χθες αμφότερες με 8,97% και 22%. Όπως είπαμε πριν λίγες μέρες η δεύτερη είναι "ελαφρύτερη" και κινείται δυναμικότερα, όποτε της δοθεί η ευκαιρία.
Τράπεζες: Όλα αυτά που υποθέτουμε πως λαμβάνουν χώρα στην αγορά θα επιβεβαιωθούν όταν προκύψει ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές. Ανάλογα με το ενδιαφέρον για τις καλές και τις λιγότερες κακές θα μπορέσουμε να κρίνουμε και πόση διάρκεια θα έχει αυτός ο κύκλος σε μεσοπρόθεσμη βάση.
ΔΕΗ: Με +2,28% χθες έγραψε κεφαλαιοποίηση 519 εκατ. ευρώ και ξεπέρασε τον ΑΔΜΗΕ που έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Όπως έχουμε ξαναγράψει θυμίζει την περίπτωση της ΑΤΕ που πλήρωσε τα σπασμένα του εναγκαλισμού με το κομματικό-πελατειακό κράτος.
ΙΑΤΡ-ΥΓΕΙΑ: Αμφότερα έχουν λόγους και κινούνται. Βρίσκονται σε ένα κλάδο που θα αλλάξει ριζικά εικόνα όπως θα αλλάξει και ο ασφαλιστικός τα επόμενα χρόνια. Τα ξένα funds το έχουν "μυριστεί" και κινούνται επιθετικά και στους δύο κλάδους. Τα αστέρια της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό και τη δημόσια υγεία  διαλύουν ότι είχε μείνει όρθιο και στέλνουν μαζικά όσους μπορούν στον ιδιωτικό τομέα.

Το ύψος του τιμήματος που πουλήθηκε η Εθνική Ασφαλιστική σηκώνει τον πήχη για όλες τις αποτιμήσεις.

Κ.Στούπας
capital.gr
Όνομα

ΑΔΩΝΙΣ,1045,ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ,1504,ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,9070,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,334,ΒΡΕΤΑΝΙΑ,433,ΓΑΛΛΙΑ,209,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,1539,ΔΗΜΟΣΙΟ,2591,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,397,ΔΙΑΠΛΟΚΗ,1329,ΔΙΕΘΝΗ,589,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,723,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,10050,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,24780,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,4322,ΗΠΑ,874,ΙΣΡΑΗΛ,198,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,70,ΚΙΝΑ,198,ΚΚΕ,147,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,3719,ΚΥΠΡΟΣ,782,ΛΑΙΚΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ,21,ΛΕΒΕΝΤΗΣ,36,Μ.Μ.Ε.,1459,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,3535,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,1333,ΠΑΣΟΚ,2708,ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,26,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,19091,ΠΟΤΑΜΙ,103,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1071,ΡΩΣΙΑ,724,ΣΑΜΑΡΑΣ,358,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1260,ΣΥΡΙΖΑ,12632,ΤΖΗΜΕΡΟΣ,23,ΤΟΥΡΚΙΑ,950,ΧΙΟΥΜΟΡ,6409,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,944,HOT,13474,
ltr
item
politika-gr: Η αναγέννηση ξεκινά πάντα από τα ερείπια...
Η αναγέννηση ξεκινά πάντα από τα ερείπια...
https://1.bp.blogspot.com/-C5QvoKmM0TI/WVsMh2HjkeI/AAAAAAABGmc/Tr5Grt0rJ8EtJkBAxWyVJqCx9qtsY1BlwCLcBGAs/s1600/xa--8-thumb-large.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-C5QvoKmM0TI/WVsMh2HjkeI/AAAAAAABGmc/Tr5Grt0rJ8EtJkBAxWyVJqCx9qtsY1BlwCLcBGAs/s72-c/xa--8-thumb-large.jpg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2017/07/blog-post_83.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2017/07/blog-post_83.html
false
8823671051559442697
UTF-8
ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ Αρχική ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Δεν βρέθηκαν άρθρα σχετικά με την αναζήτησή σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ. Ιανουαρίου Φεβροαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαϊου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μαϊου Ιουν. Ιουλ. Αυγ. Σεπτ. Οκτ. Νοεμ. Δεκ. just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy