Φρένο της Κομισιόν σε Σκουρλέτη - ΟΧΙ σε χιλιάδες διορισμούς στους δήμους από το παράθυρο


Ατελείωτα ρουσφέτια και χιλιάδες διορισμούς από το «παράθυρο» επιχειρεί να περάσει με το νομοσχέδιο - σκούπα για τους ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. 

Οι προσλήψεις δεν ακολουθούν τον κανόνα 1 προς 4, ενώ μεταξύ των παροχών είναι και η επέκταση του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών ακόμη και σε όσους βρίσκονται σε συνδικαλιστικές άδειες.

Το νομοσχέδιο είναι γεμάτο τέτοιου είδους «δωράκια», και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα καλυφθεί το αντίστοιχο κόστος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Κομισιόν δεν έμεινε άπραγη και διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι τα μέτρα έχουν τεθεί στο μικροσκόπιό της, αφού θα πρέπει να είναι «συμβατά με τους στόχους του προγράμματος του ESM», καθώς και «τις δεσμεύσεις που που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου».

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές υποθέσεις Βανέσα Μοκ, οι θεσμοί είναι ενήμεροι για ορισμένα στοιχεία του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ και τώρα το αξιολογούν στο σύνολό του.

Η ίδια τόνισε ότι οι θεσμοί αναμένουν πως όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο είναι «συμβατά με τους στόχους του προγράμματος του ESM» καθώς και «τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου».

Όπως υπογράμμισε η Β.Μοκ, «τώρα εξετάζουμε εάν όλα αυτά ισχύουν».

Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγοι αυτοί που προειδοποιούν για τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός εξαιτίας του νομοσχεδίου του Πάνου Σκουρλέτη.

Στο νομοσχέδιο 138 άρθρων που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών διευθετεί σειρά ρουσφετιών και τάζει χιλιάδες διορισμούς. Την ίδια ώρα, παραπέμπει στις καλένδες -και συγκεκριμένα το φθινόπωρο- την υπόθεση των χιλιάδων συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων.

Χιλιάδες διορισμοί


Το νομοσχέδιο - σκούπα προβλέπει διορισμούς κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, των καταγόντων σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατανομής σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, τα οποία έχουν καταργηθεί ή λυθεί.

Ο αριθμός των διορισμών δεν προσδιορίζεται, ούτε καθορίζεται πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος του κανόνα 1 προς 4 για τις προσλήψεις, ούτε πόσο θα επιβαρυνθούν οι δήμοι για τη μισθοδοσία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να μπορέσουν να καλύψουν οι δήμοι αυτά τα κόστη, είτε θα τα μετακυλίσουν στους δημότες, μέσω της αύξησης των τελών, είτε θα ζητήσουν πρόσθετη οικονομική επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του κράτους.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζεται το θέμα των καταταγέντων σε πίνακα διοριστέων του ΑΣΕΠ για τους οποίους, ενώ έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατανομής, δεν μπορούν εντούτοις να διοριστούν λόγω κατάργησης των αρχικών φορέων διορισμού τους».

Γίνεται ειδική αναφορά, δε, σε εκείνους που είχαν καταταγεί σε πίνακες διοριστέων σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ στους ΟΤΑ, και ειδικότερα σε Νομικά Πρόσωπα των δήμων, τα οποία, όμως, καταργήθηκαν, συγχωνεύθηκαν ή μεταφέρθηκε η αρμοδιότητά τους στο δήμο ή σε νομικό πρόσωπο του δήμου με το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

«Στην περίπτωση της κατάργησης των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ, οι διοριστέοι σε αυτά από παλαιές προκηρύξεις πρέπει να τοποθετούνται σε κενές θέσεις του φορέα που αναλαμβάνει να ασκήσει την αρμοδιότητα» αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Στην περίπτωση που υπάρχουν εμπόδια για τους διορισμούς, τότε θα πρέπει να απορροφηθούν ακόμη και σε προσωποπαγείς θέσεις, αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Δωράκι το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών στους συνδικαλιστές

Επί της ουσίας το νομοσχέδιο αποτελεί «πακέτο» παροχών. Μεταξύ άλλων, επεκτείνεται η χορήγηση του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών ακόμη και σε όσους βρίσκονται σε συνδικαλιστές άδειες. Το επίδομα κυμαίνεται από 35 έως 150 ευρώ το μήνα και αναστελλόταν για εκείνους που έπαιρναν κάθε είδους άδειες.

Ακόμη, δίνει τη δυνατότητα να μετατρέπονται ορισμένες παροχές των δήμων προς τους εργαζόμενους σε χρήμα, αντί σε είδος, Για παράδειγμα, ορισμένοι δήμοι δίνουν γάλα στους υπαλλήλους, αλλά πλέον οι εργαζόμενοι θα μπορούν να πάρουν το αντίστοιχο ποσό σε χρήμα. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει από πού θα καλύψουν το κόστος αυτό οι δήμοι.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

- η καταβολή μουσικού επιδόματος στους μουσικούς υπαλλήλους των ΟΤΑ
- η επαναφορά της αντιμισθίας για τους αντιδημάρχους, των αποζημιώσεων για τους συμμετέχοντες στα δημοτικά συμβούλια (εξαιρούνται Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιάς), ενώ προβλέπονται δαπάνες για τη μετακίνηση αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων
- η δυνατότητα στους δήμους που δεν διαθέτουν δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να συμμετέχουν σε ήδη υφιστάμενες τέτοιες επιχειρήσεις, τις οποίες θα επιχορηγούν ενώ ταυτόχρονα καταργείται η αναστολή προσλήψεων σε αυτές τις επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί (νόμος 3852/2010)


Η.Κ.

COMMENTS

BLOGGER
Όνομα

ΑΔΩΝΙΣ,1002,ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ,1397,ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,8773,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,334,ΒΡΕΤΑΝΙΑ,425,ΓΑΛΛΙΑ,209,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,1532,ΔΗΜΟΣΙΟ,2591,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,397,ΔΙΑΠΛΟΚΗ,1319,ΔΙΕΘΝΗ,531,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,718,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,9896,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,24780,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,4286,ΗΠΑ,856,ΙΣΡΑΗΛ,198,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,70,ΚΙΝΑ,194,ΚΚΕ,146,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,3636,ΚΥΠΡΟΣ,777,ΛΑΙΚΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ,21,ΛΕΒΕΝΤΗΣ,34,Μ.Μ.Ε.,1455,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,3420,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,1330,ΠΑΣΟΚ,2689,ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,25,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,18545,ΠΟΤΑΜΙ,102,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1058,ΡΩΣΙΑ,712,ΣΑΜΑΡΑΣ,353,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1259,ΣΥΡΙΖΑ,12239,ΤΖΗΜΕΡΟΣ,23,ΤΟΥΡΚΙΑ,935,ΧΙΟΥΜΟΡ,6102,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,941,HOT,13474,
ltr
item
politika-gr: Φρένο της Κομισιόν σε Σκουρλέτη - ΟΧΙ σε χιλιάδες διορισμούς στους δήμους από το παράθυρο
Φρένο της Κομισιόν σε Σκουρλέτη - ΟΧΙ σε χιλιάδες διορισμούς στους δήμους από το παράθυρο
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS9NnUoldye4EeTB6VEg-FEzprWo81XG2-QZy21yvGTyZc81a6Q
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2017/07/blog-post_763.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2017/07/blog-post_763.html
false
8823671051559442697
UTF-8
ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ Αρχική ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Δεν βρέθηκαν άρθρα σχετικά με την αναζήτησή σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ. Ιανουαρίου Φεβροαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαϊου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μαϊου Ιουν. Ιουλ. Αυγ. Σεπτ. Οκτ. Νοεμ. Δεκ. just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy