Γιατί η πιο «επικίνδυνη» αξιολόγηση είναι η επόμενη (και η τελευταία)


Τα χειρότερα πέρασαν σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα. Η χώρα βγήκε στις αγορές και πλέον κινείται σταθερά στο μονοπάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κανονικότητα.

Αλήθεια πότε έγιναν όλα αυτά; Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι είναι «κανονική», ξένοι και εγχώριοι αναλυτές βλέπουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Τόσο έξω πέφτουν;

Προχθές ήταν η Capital Economics και πολλά ξένα μέσα που αναφέρονταν με θετικά λόγια στην έξοδο στις αγορές αλλά ταυτόχρονα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας το αυτονόητο: ότι μετά από τόσα χρόνια κρίσης και μετά από τρία μνημόνια, το 2018 αποκλείεται να είναι το τέλος της επιτροπείας. Όσο και αν θέλουμε να βγούμε κανονικά στις αγορές. Όσο και αν προσπαθούμε να πείσουμε ότι θα εφαρμόσουμε όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. 

Γιατί οι αγορές είναι αμείλικτες και δεν πρόκειται να μας δανείσουν με φυσιολογικά επιτόκια αν δεν δουν πράξεις.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι στην εποχή των μηδενικών επιτοκίων μία έκδοση ομολόγου με επιτόκιο άνω του 4% μοιάζει με «λαχείο» για τα επενδυτικά κεφάλαια που ένα μικρό μέρος των τοποθετήσεών τους πηγαίνει σε επενδύσεις ρίσκου. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Όταν όμως η χώρα θα χρειάζεται να βγαίνει στις αγορές για να καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών, τότε τα επιτόκια θα πρέπει να είναι χαμηλά και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε μεταρρυθμιστικό επίπεδο.

Από δω και πέρα, οι αγορές θέλουν αποδείξεις από την κυβέρνηση. Ότι κινείται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αυτό έσπευσε να μας υπενθυμίσει χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία του έκθεση. Διότι τον ερχόμενο Οκτώβριο ξεκινάει η τρίτη αξιολόγηση. Κανονικά θα πρέπει να τελειώσει γρήγορα και να γίνουν άλλες δύο μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Όμως ποιος το πιστεύει αυτό; Πάντως όχι όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά την ελληνική κρίση.

Αναλυτές με τους οποίους επικοινώνησε το liberal.gr, κρατούν μικρό καλάθι. Υποστηρίζουν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα είναι η τελευταία. Επιπλέον, εκτιμούν ότι σε αυτή την αξιολόγηση θα κριθούν πολύ σημαντικά ζητήματα, καθώς θα τρέξει παράλληλα το θέμα του χρέους, ενώ θα υπάρχει και η προοπτική εξόδου το ερχόμενο καλοκαίρι από το μνημόνιο. Συνεπώς, όλες οι πλευρές θα… παίξουν τα ρέστα τους, με αποτέλεσμα κάθε πρόβλεψη να είναι παρακινδυνευμένη, ενώ ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων από την ερχόμενη άνοιξη.

Η αρχική πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 ήταν 2,7%. Σε αυτή την παραδοχή στηρίχθηκε ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν για μία ακόμη φορά όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση. Χθες, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προέβλεψε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα «τρέξει» με 1,5%-1,6%. Είχαν προηγηθεί οι υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, αλλά και εγχώριων όπως της Τράπεζας της Ελλάδος.

Έτσι, σήμερα, οι προβλέψεις κυμαίνονται από 2,2% που είναι η πιο αισιόδοξη και προέρχεται από το ΔΝΤ, έως 0,5% που είναι η πρόβλεψη της Capital Economics. Ο προφανής λόγος που η οικονομική δραστηριότητα και παραγωγή δεν «ταιριάζει» με τις προβλέψεις είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η σημαντική αβεβαιότητα που επηρέασε αρνητικά όλες τις πτυχές της πραγματικής οικονομίας. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: οι αριθμοί αυτοί δεν αποκαλύπτουν πλήρως το βάθος των προβλημάτων της χώρας ούτε τις επισφάλειες.

Αυτά τα γνωρίζουν οι αγορές και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι επενδυτές δεν κάνουν ουρές για να ρίξουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Ακόμα. Διότι κάποια στιγμή θα γίνει. Όχι όμως όσο οι φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις καθιστούν αδύνατη την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μέχρι να φτάσουμε εκεί, η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από Συμπληγάδες. Τα θέματα που θα τεθούν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης από τον ερχόμενο Οκτώβριο μόνο εύκολα δεν είναι. 

Πέρα από τις εκκρεμότητες που άφησε η δεύτερη αξιολόγηση, οι παρεμβάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς έως τον Δεκέμβριο, την εφαρμογή νέων αλλαγών στο καθεστώς του ΦΠΑ, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται με το 50% των εργαζομένων, την πλήρη ανατροπή του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και το άνοιγμα όσων επαγγελμάτων παραμένουν ακόμη κλειστά.

Το φορτίο είναι βαρύ και βαραίνει ακόμη περισσότερο λόγω των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους. 

Και μπορεί ΔΝΤ και αναλυτές επενδυτικών τραπεζών να εκτιμούν ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη ελάφρυνση όμως το θέμα εξαρτάται εξολοκλήρου από τις διαθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο δωδεκάμηνο μόνο ήρεμο δεν θα είναι.

Είτε επιλέξουμε το δρόμο των αγορών, είτε έναν συνδυασμό εκδόσεων ομολόγων και προληπτικής γραμμής στήριξης, είτε ένα νέο μνημόνιο, η ελληνική οικονομία καλείται να επιδείξει σημαντικές αντοχές μετά από οχτώ χρόνια ύφεσης. 

Γιατί οι αριθμοί δεν αποκαλύπτουν το βάθος των προβλημάτων…


Κ.Μαριόλης
liberal.gr
Όνομα

ΑΔΩΝΙΣ,1046,ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ,1504,ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,9080,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,334,ΒΡΕΤΑΝΙΑ,433,ΓΑΛΛΙΑ,209,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,1539,ΔΗΜΟΣΙΟ,2591,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,397,ΔΙΑΠΛΟΚΗ,1329,ΔΙΕΘΝΗ,594,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,723,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,10057,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,24780,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,4323,ΗΠΑ,875,ΙΣΡΑΗΛ,199,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,70,ΚΙΝΑ,198,ΚΚΕ,147,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,3722,ΚΥΠΡΟΣ,782,ΛΑΙΚΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ,21,ΛΕΒΕΝΤΗΣ,36,Μ.Μ.Ε.,1460,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,3541,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,1333,ΠΑΣΟΚ,2709,ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,26,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,19120,ΠΟΤΑΜΙ,103,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1072,ΡΩΣΙΑ,724,ΣΑΜΑΡΑΣ,358,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1260,ΣΥΡΙΖΑ,12652,ΤΖΗΜΕΡΟΣ,23,ΤΟΥΡΚΙΑ,953,ΧΙΟΥΜΟΡ,6420,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,944,HOT,13474,
ltr
item
politika-gr: Γιατί η πιο «επικίνδυνη» αξιολόγηση είναι η επόμενη (και η τελευταία)
Γιατί η πιο «επικίνδυνη» αξιολόγηση είναι η επόμενη (και η τελευταία)
http://www.liberal.gr/articleimg/625_79768A7B-405A-BB78-3ECE-A88535A57A39.jpeg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2017/07/blog-post_147.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2017/07/blog-post_147.html
false
8823671051559442697
UTF-8
ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ Αρχική ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Δεν βρέθηκαν άρθρα σχετικά με την αναζήτησή σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ. Ιανουαρίου Φεβροαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαϊου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μαϊου Ιουν. Ιουλ. Αυγ. Σεπτ. Οκτ. Νοεμ. Δεκ. just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy