Νέο σοκ και δέος ΣΥΡΙΖΑ - Αυτές είναι οι 21 νέες υποχρεώσεις που υπέγραψε ΜΟΥΛΩΧΤΑ ο Τσίπρας στο ΔΝΤ


Τα νέα 21 προαπαιτούμενα που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να πληροί τις προϋποθέσεις του νέου δανείου/μνημονίου με το ΔΝΤ που βρίσκεται από σήμερα σε ισχύ αποκαλύπτει η επιστολή που φέρει τις υπογραφές των κ.κ. Τσίπρα, Τσακαλώτου και Στουρνάρα. 

Η επιστολή προθέσεων (Letter of Intent) με ημερομηνία 7 Ιουλίου, και οι 2 πίνακες που την συνοδεύουν έχουν στο επίκεντρο τις τράπεζες. Και τούτο γνωρίζοντας ότι το ΔΝΤ ζητά "μαξιλάρι" τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για πιθανές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης λόγω των κόκκινων δανείων αλλά και νέα τεστ αντοχής.

Η ελληνική πλευρά στην επιστολή της (που πια είναι μέρος του πακέτου κειμένων του νέου μνημονίου), δεσμεύεται και για αυστηρότερους όρους για τον αριθμό απασχολούμενων στο δημόσιο και για τις παρεμβάσεις στις οφειλές προς ιδιώτες και στις αγορές.

Μεταφορά αντίμετρων από το 2023

Πάντως το ΔΝΤ ζητά και επιπλέον "παρεμβάσεις" από την Κυβέρνηση. Αναφέρει στο συνοδευτικό του κείμενο ότι "Τα αντίμετρα θα πρέπει να καθυστερήσουν τουλάχιστο έως το 2023". Μάλιστα αναφέρει ότι αυτή είναι η πιο αισιόδοξη εκτίμηση, επισημαίνοντας πάντως ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να επιμένουν ότι τα μέτρα θα εφαρμοσθούν από το 2018.

Αφήνει, ωστόσο, και παράθυρο για "χαλάρωση" των δημοσιονομικών στόχων νωρίτερα λέγοντας ότι το 2018 αν πιαστεί στόχος πλεονάσματος έστω 2,2% του ΑΕΠ (αντί για 3,5% που ορίζει το μνημόνιο με την ΕΕ), "οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν  ότι η πρόσβαση στις δόσεις του ESM θα συνεχισθεί και ότι οι στόχοι του ESM θα προσαρμοσθούν". Προεξοφλούν επίσης και την εμπροσθοβαρή περικοπή του αφορολόγητου το 2019.

Το Ταμείο αναφέρει επίσης ότι  "η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απέχει πολύ από αυτό που απαιτείται", μιλά για "περιορισμένη πολιτική και λαϊκή υποστήριξη" και ασκεί κριτική για τα εμπόδια που παραμένουν στις αγορές.

Το ΔΝΤ ζητά στο εργασιακό  να μην αναστραφούν οι παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά και να ανοίξει περισσότερο το Κυριακάτικο Εμπόριο.

Τι ειπώθηκε στην σύνοδο

Στην σύνοδο του εκτελεστικού συμβουλίου προήδρευσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ  Κριστίν Λαγκάρντ. Έγινε παρουσία του Πόουλ Τόμσεν, αλλά η  εισήγηση για την Ελλάδα έγινε από  την κα. Ντέλια Βελκουλέσκου. Πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν προβληματισμοί αλλά όχι αντιπαραθέσεις. Αφορούσαν στο πως θα εφαρμοσθεί η συμφωνία δεδομένου και ότι δεν υπάρχει διορία για τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν οι δανειστές της ΕΕ για το χρέος.

Τα νέα προαπαιτούμενα με βάση την επιστολή

Πάντως, ειδική σημασία έχουν όχι τόσο οι "συστάσεις" του ταμείου που περιέχονται στην συνδετική του έκθεση αλλά οι σαφείς δεσμεύσεις που υπέγραψε η Ελλάδα.

Αναλυτικά, με βάση την επιστολή της ελληνικής πλευράς, για το επόμενο 1 έτος του μνημονίου με το ΔΝΤ, η Ελλάδα δεσμεύεται να προχωρήσει σε 21 επιπλέον νέα "προαπαιτούμενα" με σαφή χρονικό προσδιορισμό:

Α. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Έως τον Σεπτέμβριο του 2017

1. Νόμος για τον καθορισμό ανώτατων ορίων για συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017-18. Διασφάλιση ότι οι μετατροπές προσωρινών σε μόνιμες θέσεις μετά από δικαστικές αποφάσεις είναι σύμφωνες με το Μνημόνιο.
2. Θέσπιση νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης στην δικαιοσύνη.
3. Ολοκλήρωση ανεξάρτητης αξιολόγησης (από ανεξάρτητο ελεγκτή) στις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.
Έως τον Οκτώβριο του 2017
4. Ενσωμάτωση της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων μεγάλων φορέων της γενικής κυβέρνησης στον κεντρικό λογαριασμό χαρτοφυλακίου του Δημοσίου.
Έως τον Δεκέμβριο του 2017
5. Ολοκλήρωση του επανϋπολογισμού των συντάξεων στο ήμισυ των συνταξιούχων
6. Διασφάλιση ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων διαθέτει κατάλληλα συστήματα ανάλυσης κινδύνου και εξειδικευμένο προσωπικό.
 7. Τροποποίηση του κώδικα δημόσιων εσόδων συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.
8. Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς.
Εως τον Μάρτιο του 2018
9. Θέσπιση νομοθεσίας για την κωδικοποίηση και την απλούστευση της νομοθεσίας ΦΠΑ, αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.
Εως τον Ιούνιο του 2018
10. Νομοθέτηση και εφαρμογή ενός σύγχρονου και εκσυγχρονισμένου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων στέγασης, οικογενειακών και αναπηρικών παροχών αναπηρίας, εξορθολογισμός των υπαρχόντων κοινωνικών προγραμμάτων.
11. Εφαρμογή ενός διαφανούς συστήματος για την παρακολούθηση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Β. ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Εως τον Ιούλιο του 2017

12.Καθολική εφαρμογή του εξωδικαστικού.
13. Πλήρης εφαρμογή του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
14. Ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης των συνδίκων πτώχευσης.
Έως τον Σεπτέμβριο του 2017
15. Ολοκλήρωση από την ΤτΕ των παρεμβάσεων στις μη συστημικές τράπεζες και διασφάλιση ότι ι συνεταιριστικές τράπεζες καλύπτουν πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις.
16. Τροποποίηση της νομοθεσίας για την ενίσχυση της θέσης των εξασφαλισμένων πιστωτών.

Γ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Έως τον Σεπτέμβριο του 2017

17. Ανάλυση του υφιστάμενου πλαισίου και νομοθέτηση παρεμβάσεων για την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής για την ψήφιση της απεργίας στο 50% των εκπροσώπων των συνδικάτων.
18. Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων της εργαλειοθήκης 3 του ΟΟΣΑ
19. Υιοθέτηση οριζόντιων μέτρων για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων.
Εως τον Δεκέμβριο του 2017
20. Νομοθεσία για την κατάργηση των εναπομενόντων περιορισμών (π.χ. γεωγραφική θέση, τιμολόγηση, εγκατάσταση κ.λπ.) για βασικά επαγγέλματα (π.χ. παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, νομικούς κ.λπ.).

Εως τον Ιούνιο του 2018
21. Εφαρμογή των φάσεων παρακολούθησης της μεταρρύθμισης της αδειοδότησης επενδύσεων.

Τα 7 προαπαιτούμενα που ήδη έγιναν

Επιπλέον των νέων 21 προαπαιτούμενων στην επιστολή παρατίθενται και οι 7 δράσεις που δεσμεύθηκε να κάνει πράξη η κυβέρνηση πριν την υπογραφή του νέου μνημονίου με το ΔΝΤ και ουσιαστικά είναι ένα μέρος από τα μέτρα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα:

1. Μεσοπρόθεσμο με τα μέτρα των 6,5 δις ευρώ που ψήφισε η Βουλή
2. Νομοθεσία για την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων.
3. Εφαρμοστικές διατάξεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος
4. Θέσπιση νομοθεσίας για τον εξωδικαστικό και για όλο το 2γενές δίκαιο για την εφαρμογή του.
5. Η ΤτΕ να επιβλέψει την ενίσχυση την κεφαλαιακής επάρκειας των μη συστημικών τραπεζών, οδικό χάρτη για την ελευθέρωση των ελέγχων κεφαλαίου.
6. Νομοθεσία που να προβλέπει την διατήρηση σε ισχύ των μεταρρυθμίσεων των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του προγράμματος
7. Θέσπιση νομοθεσίας για σειρά παρεμβάσεων στις αγορές


Της Δήμητρας Καδδά
capital.gr
Όνομα

ΑΔΩΝΙΣ,1046,ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ,1504,ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,9080,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,334,ΒΡΕΤΑΝΙΑ,433,ΓΑΛΛΙΑ,209,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,1539,ΔΗΜΟΣΙΟ,2591,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,397,ΔΙΑΠΛΟΚΗ,1329,ΔΙΕΘΝΗ,594,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,723,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,10057,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,24780,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,4323,ΗΠΑ,875,ΙΣΡΑΗΛ,199,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,70,ΚΙΝΑ,198,ΚΚΕ,147,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,3722,ΚΥΠΡΟΣ,782,ΛΑΙΚΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ,21,ΛΕΒΕΝΤΗΣ,36,Μ.Μ.Ε.,1460,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,3541,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,1333,ΠΑΣΟΚ,2709,ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,26,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,19120,ΠΟΤΑΜΙ,103,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1072,ΡΩΣΙΑ,724,ΣΑΜΑΡΑΣ,358,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1260,ΣΥΡΙΖΑ,12652,ΤΖΗΜΕΡΟΣ,23,ΤΟΥΡΚΙΑ,953,ΧΙΟΥΜΟΡ,6420,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,944,HOT,13474,
ltr
item
politika-gr: Νέο σοκ και δέος ΣΥΡΙΖΑ - Αυτές είναι οι 21 νέες υποχρεώσεις που υπέγραψε ΜΟΥΛΩΧΤΑ ο Τσίπρας στο ΔΝΤ
Νέο σοκ και δέος ΣΥΡΙΖΑ - Αυτές είναι οι 21 νέες υποχρεώσεις που υπέγραψε ΜΟΥΛΩΧΤΑ ο Τσίπρας στο ΔΝΤ
https://2.bp.blogspot.com/-4NHfMQT1TS0/WXJJgOzc8KI/AAAAAAABHEo/dpFoTtx_R_UMHToWPGFRnTH81_wsLRNRgCLcBGAs/s640/C6oKUyxWsAExkcs.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-4NHfMQT1TS0/WXJJgOzc8KI/AAAAAAABHEo/dpFoTtx_R_UMHToWPGFRnTH81_wsLRNRgCLcBGAs/s72-c/C6oKUyxWsAExkcs.jpg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2017/07/21.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2017/07/21.html
false
8823671051559442697
UTF-8
ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ Αρχική ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Δεν βρέθηκαν άρθρα σχετικά με την αναζήτησή σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ. Ιανουαρίου Φεβροαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαϊου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μαϊου Ιουν. Ιουλ. Αυγ. Σεπτ. Οκτ. Νοεμ. Δεκ. just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy