Μόνη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ λύση η κατάργηση της μονιμότητας των κρατικών υπαλλήλων


Η σημερινή εικόνα των περισσότερων πόλεων με τους τόνους σκουπιδιών στους δρόμους, δημιουργήθηκε αποκλειστικά από την εμμονή των κυβερνώντων στη λογική του κρατισμού.

Αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών λειτουργούσε με την απλή λογική, τότε τίποτε από όλα όσα βιώνουμε στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, δεν θα είχε συμβεί.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι περισσότεροι Δήμοι αντιμετώπιζαν τις έκτακτες ανάγκες τους στην καθαριότητα, συνάπτοντας συμβάσεις διάρκειας μέχρι 8 μηνών.

Οι προσλήψεις γίνονταν με βάση κριτήρια του Ν.2190/1994, τα οποία ευνοούσαν την ανεργία. Άρα κατά κανόνα κάθε φορά προσλαμβάνονταν άλλοι εργαζόμενοι.

Η Κυβέρνηση το 2015, ξαφνικά μόνη της, χωρίς να της το ζητήσει κανείς και αυθαίρετα, αποφάσισε νομοθετικά να παρατείνει ΥΠΟΧΕΩΤΙΚΑ τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ μέχρι το τέλος του 2015. Το γεγονός ότι δεν άφησε καν την επιλογή αυτή στους Δήμους, δείχνει την προσήλωσή της στον κρατισμό και τον παρεμβατισμό της στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτή η απόφαση για την υποχρεωτικότητα παράτασης της λήξης των 8μηνων συμβάσεων, ανάγκασε αρκετούς Δήμους που δεν ήθελαν παράταση των συμβάσεων, να υποστούν το οικονομικό κόστος να πληρώνουν εργαζομένους που δεν χρειάζονταν! Παράδειγμα Δήμοι σε τουριστικές περιοχές, που έχουν έντονη εποχικότητα στον όγκο των απορριμμάτων τους.

Το 2016, πάλι αυθαίρετα οι συγκεκριμένες συμβάσεις παρατάθηκαν μέχρι τέλους του 2016. Και εδώ άρχισαν τα προβλήματα. Πολλοί Δήμαρχοι που δεν ήθελαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις γιατί δεν είχαν τέτοια ανάγκη, ή άλλοι που εκτίμησαν ότι αυτή η παράταση είναι αντισυνταγματική, άρα μη σύννομη, απειλούνταν από πρωτοκλασσάτους Υπουργούς της Κυβέρνησης ότι θα υποστούν κυρώσεις.

Τελικά το ΣτΕ, έπραξε τα αυτονόητα. Έκρινε τις συμβάσεις αντισυνταγματικές, άρα τις δαπάνες μη νόμιμες. Και έτσι δημιουργήθηκε επιπλέον το πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων.

Η συνέχεια γνωστή. Η Κυβέρνηση εκμαυλίζοντας τους εργαζόμενους τους τάζει μονιμοποίηση, οι ίδιοι μπαίνουν στο τρυπάκι να ζητούν μονιμοποίηση και τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους, που ευτυχώς από σήμερα μετά τη λήξη της απεργίας θα περιοριστούν. Εκτιμώ όμως ότι το θέμα δεν έχει λήξει και προσωπικά δεν αποκλείω νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στο μέλλον.

Συμπεράσματα:

* Η Κυβέρνηση με την κρατική, παρεμβατική της νοοτροπία, δημιούργησε μόνη της ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε.

* Φυσικά οι εργαζόμενοι που δούλεψαν, πρέπει να πάρουν τα χρήματά τους. Μέχρι εκεί όμως.

* Πρέπει στο εξής να ξεκαθαρίσουμε ότι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, λήγουν στο χρόνο τους και δεν ανανεώνονται.

* Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί, ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που συγκυριακά βρέθηκαν στα συγκεκριμένα 8μηνα, δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα για κάλυψη μόνιμων θέσεων εργασίας, από εκείνους που επέλεξαν να μην υποβάλλουν αίτηση πρόσληψης για 8μηνες συμβάσεις, διότι δεν ήθελαν να εργαστούν μόνο για 8 μήνες.

* Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Δήμοι πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι πως θα συλλέγουν τα απορρίμματά τους. Όσοι θέλουν να το κάνουν με δικούς τους εργάτες, να το κάνουν. Άλλοι που επιλέγουν τη λύση των ιδιωτικών συνεργείων, να μπορούν απρόσκοπτα να την υλοποιούν.

* Οι πολίτες που επιβαρύνονται το κόστος καθαριότητας των πόλεων, ζητούν τις καλύτερες υπηρεσίες, στις καλύτερες τιμές. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτές παρέχονται με ιδιωτικά συνεργεία.

* Η Κυβέρνηση και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συνδέουν τη λύση στο πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων μαζί με τη λύση στη μονιμοποίηση των εργαζομένων. Είναι διαφορετικής φύσεως θέματα. Το μεν πρώτο είναι ουσιαστικό, το δε δεύτερο δεν να υφίσταται καν. Αν μπαίνει στο τραπέζι γίνεται εκμαυλιστικά και εκβιαστικά.

Για να πάει η χώρα μας μπροστά, πρέπει να ξεριζώσει τη νοοτροπία του κρατισμού. Πρέπει να αποβάλλει το πελατειακό κράτος που προσπαθεί με τις ανοησίες της η Κυβέρνηση να διατηρήσει. Τέτοια περιστατικά αποδεικνύουν πόσο απαραίτητο και αναγκαίο είναι να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό.

Τέλος του κρατισμού σημαίνει πάνω από όλα αλλαγή νοοτροπίας. 

Σημαίνει ότι στο εξής πρέπει να δούμε για νέες προσλήψεις την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο. 

Και πρέπει άμεσα και για όλους τους εργαζόμενους σήμερα στο δημόσιο να εφαρμοστεί η αποτελεσματική λειτουργία μιας διαδικασίας που ισχύει παντού σε κάθε σοβαρό οργανισμό: 

Στοχοθεσία και στη συνέχεια Αξιολόγηση... 

Αλλιώς δεν πάμε πουθενά...


Του Μανώλη Γραφάκου
capital.gr
Όνομα

ΑΔΩΝΙΣ,1045,ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ,1504,ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,9070,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,334,ΒΡΕΤΑΝΙΑ,433,ΓΑΛΛΙΑ,209,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,1539,ΔΗΜΟΣΙΟ,2591,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,397,ΔΙΑΠΛΟΚΗ,1329,ΔΙΕΘΝΗ,589,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,723,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,10050,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,24780,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,4322,ΗΠΑ,874,ΙΣΡΑΗΛ,198,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,70,ΚΙΝΑ,198,ΚΚΕ,147,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,3719,ΚΥΠΡΟΣ,782,ΛΑΙΚΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ,21,ΛΕΒΕΝΤΗΣ,36,Μ.Μ.Ε.,1459,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,3535,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,1333,ΠΑΣΟΚ,2708,ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,26,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,19091,ΠΟΤΑΜΙ,103,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1071,ΡΩΣΙΑ,724,ΣΑΜΑΡΑΣ,358,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1260,ΣΥΡΙΖΑ,12632,ΤΖΗΜΕΡΟΣ,23,ΤΟΥΡΚΙΑ,950,ΧΙΟΥΜΟΡ,6409,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,944,HOT,13474,
ltr
item
politika-gr: Μόνη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ λύση η κατάργηση της μονιμότητας των κρατικών υπαλλήλων
Μόνη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ λύση η κατάργηση της μονιμότητας των κρατικών υπαλλήλων
https://2.bp.blogspot.com/-UXguU6NF-9s/WVXgK6biSvI/AAAAAAABGgQ/jgDwyFVpDGw2aFv-0kLJcqLMbWZ_n129wCLcBGAs/s640/%25CE%25A4%25CE%259F%2BSURVIVOR.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-UXguU6NF-9s/WVXgK6biSvI/AAAAAAABGgQ/jgDwyFVpDGw2aFv-0kLJcqLMbWZ_n129wCLcBGAs/s72-c/%25CE%25A4%25CE%259F%2BSURVIVOR.jpg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2017/06/blog-post_247.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2017/06/blog-post_247.html
false
8823671051559442697
UTF-8
ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ Αρχική ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Δεν βρέθηκαν άρθρα σχετικά με την αναζήτησή σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ. Ιανουαρίου Φεβροαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαϊου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μαϊου Ιουν. Ιουλ. Αυγ. Σεπτ. Οκτ. Νοεμ. Δεκ. just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy