Εμείς θα πληρώσουμε το κόστος...

Η πρώτη έξοδος του Αμερικάνου προέδρου στην Ευρώπη πριν λίγες μέρες επιβεβαίωσε τις υποψίες πως έχει προκύψει ένα χάσμα στις δύο ακτές ...

Η πρώτη έξοδος του Αμερικάνου προέδρου στην Ευρώπη πριν λίγες μέρες επιβεβαίωσε τις υποψίες πως έχει προκύψει ένα χάσμα στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

Δεν είναι το γεγονός πως έχουν προκύψει διαφορετικά στρατηγικά συμφέροντα και επιδιώξεις αλλά πως η ηγεσία της ισχυρότερης χώρας της Δύσης συμπεριφέρεται σαν να θέλει να προκαλέσει αντιθέσεις και συγκρούσεις και όχι με πειθώ και ισχύ να πετύχει τις επιδιώξεις της, όπως γινόταν για δεκαετίες τώρα.

Ο Τραμπ, η Λεπέν, ο Πεπέ Γκρίλο, ο Βίλντερς, οι Ποδέμος, οι Τσίπρας-Καμμένος στην Ελλάδα και αρκετοί άλλοι εκφράζουν το θυμό ενός μεγάλου κομματιού των δυτικών κοινωνιών.

Όταν υπάρχουν τα ανάλογα αισθήματα ανασφάλειας και θυμού πάντα θα βρίσκονται τα πρόσωπα που θα τα εκπροσωπήσουν και θα τα εκμεταλλευτούν, ενίοτε μέσω μιας κατάστασης αμφίδρομης αλληλοτροφοδότησης μέχρι την παράκρουση...

Το’ χουμε ξαναγράψει, οι κύριες πηγές της ανασφάλειας, του θυμού και της σύγχυσης είναι η οικονομική απαξίωση των εργαζομένων στην παραγωγή στη δύση λόγω της φυγής των θέσεων εργασίας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ποτέ στην ιστορία ο μέσος εργαζόμενος στη Δύση δεν είχε πρόσβαση σε περισσότερα αγαθά και καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά το κριτήριό του να νιώθουν οι άνθρωποι ευτυχείς ή δυστυχείς δεν είναι αυτό.

Κάποιος που κερδίζει 500 ευρώ το χρόνο νιώθει πιο ευτυχής όταν ζει σε μια γειτονιά που οι άλλοι κερδίζουν 200 σε σχέση με το να κέρδιζε 5.000 ευρώ και να ζούσε σε μια γειτονιά που οι άλλοι κερδίζουν 20.000 ευρώ.

Η παγκοσμιοποίηση, τις δύο τελευταίες δεκαετίες βοηθά κάποιους να κερδίσουν περισσότερα και αφήνει άλλους πίσω. Π.χ. κάποιος που κατασκευάζει λογισμικό αν καταφέρει να αναπτύξει κάποια εφαρμογή λειτουργική και δημοφιλή, μπορεί να την πουλήσει σε όλον τον κόσμο και να κερδίσει πολλά χρήματα.

Κάποιος που ενοικιάζει δωμάτια σε κάποιο ερημικό ακρωτήρι της Ελλάδας και καταφέρει να οργανώσει ένα καλό πακέτο υπηρεσιών μπορεί να βρει πελάτες στην άλλη άκρη του κόσμου.

Το ίδιο κάποιος που παράγει και συσκευάζει κάποιο βότανο ή ελαιόλαδο που θα καταφέρει να το "μαρκετάρει" φθηνά μέσω διαδικτύου...

Ένας κουρέας όμως δύσκολα μπορεί να εισπράξει έσοδα από το εξωτερικό. Μια καθαρίστρια όχι μόνο δεν ευνοείται από το διαδίκτυο και την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας αλλά λόγω της μετακίνησης πληθυσμών, δέχεται σκληρό ανταγωνισμό από μετανάστες από φτωχότερες χώρες που δουλεύουν για λιγότερα.

Επιπλέον η ανεξέλεγκτη είσοδος μουσουλμάνων που εξακολουθούν να ζουν με τους ισλαμικούς κανόνες και δίκαιο, δημιουργεί συνθήκες πολέμου των πολιτισμών μέσα και έξω από τις δυτικές κοινωνίες.

Καθώς στη δύση τις τελευταίες δεκαετίες ένα μέρος της θεαματικής βελτίωσης των συνθηκών ζωής οφείλεται στην αύξηση του κρατικού και ιδιωτικού χρέους η κρίση χρέους που κυοφορείται και η ανάγκη μείωσης του χρέους εγγυάται την προσαρμογή του βιοτικού επιπέδου σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτό σε συνδυασμό με τη δημογραφική γήρανση και την ανάγκη δέσμευσης κεφαλαίων για την καταβολή όλο και περισσότερων συντάξεων δημιουργεί σύγχυση και εκρηκτικές συνθήκες.

Έτσι εξηγείται η άνοδος του λαϊκισμού σε όλες τις δυτικές κοινωνίες.

Το 1990 περί τα 13 εκατ. παιδάκια κάτω των 5 ετών πέθαιναν κάθε χρόνο από διάφορες ασθένειες. Το 2015 ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στα 5,9 εκατ.

Στο ίδιο διάστημα ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει μειωθεί από 2 δισ. ανθρώπους σε 900 εκατ.

Μεταξύ 1960 και 2017 το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από τα 52 στα 71 έτη. Το 1988 έπεσε το πρώτο καλώδιο οπτικής ίνας. Σήμερα περί τα 3 δισ. άνθρωποι έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο.

Οι αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις αυξάνουν τον πλούτο αλλά και την ανεργία.

Πριν από 5 χρόνια ο Elon Musk δημιούργησε την Space X με στόχο να μειώσει το κόστος των διαστημικών ταξιδιών για να στείλει τους πρώτους ανθρώπους στον πλανήτη Άρη το 2032. Πριν από λίγους μήνες η εκτόξευση και επιτυχής επαναπροσγείωση του διαστημικού σκάφους της Space X έγινε με το κόστος κατά 70% χαμηλότερα από παλιότερα.

Πριν λίγες μέρες η Boeing ανακοίνωσε πως το 2020 θα δοκιμάσει ένα νέο διαστημικό σκάφος με κόστος εκτόξευσης στο 1/10 αυτού της Space X και δυνατότητα το ίδιο σκάφος να απογειώνεται καθημερινά να μεταφέρει φορτίο στο διάστημα και να επανέρχεται για το επόμενο δρομολόγιο.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε άκρη του πλανήτη έχουν πρόσβαση σε πολύ υψηλού επιπέδου μαθήματα και διαλέξεις των πιο φημισμένων καθηγητών των πιο διάσημων πανεπιστημίων. Παρατηρείται μια έκρηξη της γνώσης.

Δεν παρατηρείται όμως κάποια έκρηξη της πνευματικής και συναισθηματικής ωριμότητας των ανθρώπων. Αντιθέτως, η ευημερία με δανεικά και η μακροχρόνια ειρήνη στη Δύση τους έχει καταστήσει μαλθακούς και κακομαθημένους.

Το παράδειγμα της Αναγέννησης

Παρόμοια φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί και κατά την Αναγέννηση όταν οι άνθρωποι πάλι ένιωθαν να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους λόγω των γρήγορων και επαναστατικών τεχνολογικών και πνευματικών αλλαγών.

Η καρδιά αυτού που ονομάζουμε Αναγέννηση εντοπίζεται μεταξύ 1450 και 1550. Μερικά χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου είναι η ανακάλυψη της τυπογραφίας το 1450 από τον Γουτεμβέργιο. Το 1500 κυκλοφορούσαν ήδη μερικά εκατομμύρια βιβλία, περισσότερα απ΄όσα κυκλοφόρησαν όλους τους αιώνες που προηγήθηκαν μέχρι τότε.

Ο Κολόμβος το 1492 ανακάλυψε το Νέο Κόσμο, ενώ ο Βάσκο Ντε Γκάμα το 1497 έκανε το διάπλου της Αφρικής και έφτασε στην Ασία. Ο Κοπέρνικος το 1510 απέδειξε το ηλιοκεντρικό σύστημα, κάτι που ανέτρεψε βεβαιότητες αιώνων και ταρακούνησε τις θρησκείες.

Λίγο αργότερα, το 1517 ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκόλλησε στο μητροπολιτικό ναό της Βιτεμβέργης τις 95 θέσεις του και πυροδότησε τη μεγαλύτερη ίσως επανάσταση της εποχής. Βασική του θέση πως ο καθένας μπορεί να επικοινωνεί με το Θεό χωρίς την ανάγκη της εκκλησίας. Γι’ αυτό η Αγία Γραφή πρέπει να μεταφραστεί στις γλώσσες που μιλάνε οι άνθρωποι για να τη μελετάνε και να την ερμηνεύουν μόνοι τους.

Χωρίς το Γουτεμβέργιο αυτό θα ήταν αδύνατο...

Οι επαναστατικές αλλαγές την περίοδο της Αναγέννησης αύξησαν τις οικονομικές ανισότητες. Το 1550 σε μια μέση πόλη της Δύσης το 5-10% κατείχε το 40-50% του πλούτου, ενώ μεταξύ 1480 – 1562 ο μισθός έμεινε στάσιμος με το κόστος ζωής να έχει αυξηθεί κατά 150%. Πηγή: Age of Discovery: Navigating the Risks and Rewards of Our New Renaissance..

Την περίοδο εκείνη ο μέσος άνθρωπος πνευματικά και υλικά ένιωσε το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του. Η σύγχυση, ο φόβος και η αδυναμία παρακολούθησης των εξελίξεων έκαναν τους ανθρώπους εύπιστους σε κηρύγματα μίσους. Η καρδιά της Αναγέννησης ήταν η Φλωρεντία την οποία πολιτικά και οικονομικά κυβερνούσαν οι τραπεζίτες Μεδίκοι. Οι Μεδίκοι χρηματοδότησαν πολλά έργα τέχνης και η Αναγέννηση τους χρωστά πολλά.

Όταν ο κόσμος φοβάται, γίνεται εύπιστος και ακολουθεί τους δημαγωγούς. Έτσι τότε ακολούθησαν το θρησκευτικοπολιτικό κίνημα του Τζερόλιμο Σαβοναρόλα. Το 1494 ο Σαβανορόλα με κηρύγματα εναντίον του Πάπα, των τραπεζιτών και των βιβλίων κατέλαβε την εξουσία στη Φλωρεντία και εξόρισε τους αντιπάλους του. Μάλιστα μάζεψε όλα τα σύμβολα της Αναγέννησης (Βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, όργανα μουσικής κλπ) σε ένα σωρό στην κεντρική πλατεία και συμβολικά τα έκαψε με μια μεγάλη φωτιά που την ονόμασε η " Η Πυρά της Ματαιοδοξίας".

Οι ίδιοι που τον έφεραν βίαια στην εξουσία, τέσσερα μόλις χρόνια αργότερα το 1498 τον έριξαν και τον ίδιο στη φωτιά και επανέφεραν πίσω τους Μεδίκους και τους άλλους τραπεζίτες και πολιτικούς από την εξορία.

Το συμπέρασμα είναι πως σε εποχές ταχέων αλλαγών ο φόβος και οι ανισότητες μεγαλώνουν και αυτό καθιστά τους ανθρώπους ευάλωτους σε κηρύγματα μίσους. Ενίοτε οι αλλαγές έχουν να κάνουν με οικονομικές κρίσεις όπως η μεγάλη κρίση του 1929 που οδήγησε στην άνοδο του κομμουνισμού και του φασισμο-ναζισμού στην Ευρώπη. Στο τέλος οι πρωταγωνιστές Χίτλερ-Μουσολίνι θα τιμωρηθούν. Ο Στάλιν αποκαθηλώθηκε μετά θάνατο ενώ η ΕΣΣΔ κατέρρευσε μερικές δεκαετίες αργότερα...

Η κρίση που διάγουμε τα έχει όλα, τεχνολογικές εξελίξεις επαναστατικές που αγγίζουν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, οικονομική κρίση χρέους, στοιχεία πολιτισμικών αντιπαραθέσεων.

Όλα αυτά τρομάζουν τους ανθρώπους και αυτό είναι το "λίπασμα" της ανόδου του λαϊκισμού.

Μέχρι σήμερα οι δυνάμεις της προόδου στο τέλος επικρατούν, αλλιώς θα είχαμε μείνει στο Μεσαίωνα με τα συχωροχάρτια. Αυτό όμως δεν απέκλεισε τις κατά καιρούς αιματοχυσίες και τους πολέμους.

Η πλέον επικίνδυνη όλων των τελευταίων εξελίξεων είναι η εκλογή Τραμπ στην ισχυρότερη χώρα του πλανήτη. Ο εχθρικός λόγος προς συμμάχους και αντιπάλους, οι προθέσεις προστατευτισμού, η περιφρόνηση συνθηκών όπως της κλιματικής αλλαγής, η επίδειξη διπλωματικής αγένειας, η προσπάθεια καταστρατήγησης δημοκρατικών θεσμών όπως η δικαιοσύνη, δημιουργούν έντονους προβληματισμούς...

Ευτυχώς η Ευρώπη κρατάει ακόμη...

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που παραδόθηκε στο λαϊκισμό.
Η αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να υλοποιήσουν οτιδήποτε από αυτά που υποσχέθηκαν αποτελεί ένα καλό μάθημα που μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να αποφύγουν παρόμοια λάθη.
Όχι όμως κι εμάς που θα πληρώσουμε το κόστος αυτής της παλινδρόμησης...


Κ.Στούπας
capital.gr
Όνομα

ΑΔΩΝΙΣ,1043,ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ,1502,ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,9051,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,334,ΒΡΕΤΑΝΙΑ,432,ΓΑΛΛΙΑ,209,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,1539,ΔΗΜΟΣΙΟ,2591,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,397,ΔΙΑΠΛΟΚΗ,1329,ΔΙΕΘΝΗ,582,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,723,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,10041,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,24780,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,4318,ΗΠΑ,871,ΙΣΡΑΗΛ,198,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,70,ΚΙΝΑ,198,ΚΚΕ,147,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,3712,ΚΥΠΡΟΣ,779,ΛΑΙΚΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ,21,ΛΕΒΕΝΤΗΣ,36,Μ.Μ.Ε.,1459,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,3527,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,1333,ΠΑΣΟΚ,2707,ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,26,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,19057,ΠΟΤΑΜΙ,103,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1071,ΡΩΣΙΑ,722,ΣΑΜΑΡΑΣ,357,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1260,ΣΥΡΙΖΑ,12607,ΤΖΗΜΕΡΟΣ,23,ΤΟΥΡΚΙΑ,948,ΧΙΟΥΜΟΡ,6377,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,944,HOT,13474,
ltr
item
politika-gr: Εμείς θα πληρώσουμε το κόστος...
Εμείς θα πληρώσουμε το κόστος...
https://2.bp.blogspot.com/-Ja8KT1FG-60/WTDtLLipmuI/AAAAAAABFcA/J2a2beJ8zfsf7QoqezAm6Wm-rJdglU3AACLcB/s1600/Blreog%2B1%2Bpicture.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-Ja8KT1FG-60/WTDtLLipmuI/AAAAAAABFcA/J2a2beJ8zfsf7QoqezAm6Wm-rJdglU3AACLcB/s72-c/Blreog%2B1%2Bpicture.jpg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2017/06/blog-post_2.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2017/06/blog-post_2.html
false
8823671051559442697
UTF-8
ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ Αρχική ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Δεν βρέθηκαν άρθρα σχετικά με την αναζήτησή σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ. Ιανουαρίου Φεβροαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαϊου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μαϊου Ιουν. Ιουλ. Αυγ. Σεπτ. Οκτ. Νοεμ. Δεκ. just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy