Εδώ ο παππάς εκεί ο παππάς, να η ποσοτική χαλάρωση

Αμάν πιά με αυτή την ποσοτική χαλάρωση. Όλοι γι’ αυτή μιλάνε τους τελευταίους μήνες και ανάθεμά με πόσοι καταλαβαίνουν τι είναι.

Αμάν πιά με αυτή την ποσοτική χαλάρωση. Όλοι γι’ αυτή μιλάνε τους τελευταίους μήνες και ανάθεμά με πόσοι καταλαβαίνουν τι είναι.

Εδώ η κάθε Ραχήλ προ διετίας ήθελε να τυπώσει ευρώ στον Χολαργό -τόσα γνώριζε περί ΕΚΤ- ενώ τώρα ένας απολύτως αδαής και αφελής συνάδελφός της, που συνεχώς κλαυθμυρίζει για το πόσο πονάει που ψηφίζει τα νέα μέτρα, αλλά το κάνει για τη σωτηρία της πατρίδας, παράλληλα έχει και άποψη για την ποσοτική χαλάρωση και για την ανάγκη εξόδου στις αγορές.

Αν αυτοί ξέρουν τι είναι η ποσοτική χαλάρωση εγώ θα σκίσω τα πτυχία μου!

Άσε που πολλοί μάθανε και το λένε στα Αγγλικά, quantitative easing και μάλιστα με τα αρχικά, QE.

Εγώ πάντως δεν το καταλαβαίνω, το ομολογώ, αν και σπούδασα Οικονομικά στην Πάντειο.

Δεν θυμάμαι να κάναμε αυτό το κεφάλαιο στην Ύλη. Άνοιξα λοιπόν το λεξικό και είδα ότι quantity σημαίνει ποσότης, και easy -αυτό το ξερα- σημαίνει εύκολος.

Άρα quantitative easing σημαίνει ποσοτική ευκολία. Πάλι δεν μου λέει τίποτα! Σηκώθηκα και πήγα στην Τράπεζα, εδώ δίπλα στο σπίτι μου, και ρώτησα τον φίλο μου τον Ανάργυρο που είναι στο γκισέ. Καλό παιδί ο Ανάργυρος και έχει και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά.

- "Μεγάλε, μου λέει, δεν ξέρω κι εγώ τι ακριβώς είναι η ποσοτική χαλάρωση. Πάντως είναι κάτι που ζητάει ο Τσίπρας από τον Ντράγκι της ΕΚΤ, αλλά αυτός ο κέρβερος ο Ντράγκι δεν του το δίνει".

- Καλά ρε φίλε άμα δεν ξέρουμε εμείς που είμαστε Οικονομολόγοι, του λέω, που το ξέρει ο Τσίπρας και μάλιστα να το λέει στα Αγγλικά;

- "Έλα ντε. Αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνουν γρήγορα. Άσε που μπορεί να ρώτησε και τον Βαρουφάκη, τώρα που αυτός ξαναφάνηκε στην πιάτσα, και έγραψε και ένα βιβλίο που τον καρφώνει τον Τσίπρα και βγάζει όλα τα άπλυτα στη φόρα."

Αυτά ήξερε ο Ανάργυρος! Έφυγα απογοητευμένος. Αποφάσισα κι εγώ να ρωτήσω τον κουμπάρο μου που εργάζεται χρόνια στο Λονδίνο, στις τράπεζες, και είναι αυτές τις μέρες εδώ για δουλειές.

- Για λέγε ρε κουμπάρε, τι είναι πιά αυτή η ποσοτική χαλάρωση, που μας έχουν πρήξει, λες και άμα την πάρουμε θα λυθούν τα προβλήματα ως δια μαγείας; Κόμπιασε ο κουμπάρος.

- "Φίλε μού βάζεις δύσκολα, μου είπε. Αυτό είναι ένα κόλπο του Ντράγκι για να ρίξει χρήμα στην αγορά και να ενισχύσει την κατανάλωση, και άρα την ανάπτυξη, και να δημιουργήσει λίγο πληθωρισμό. Σου θυμίζω ότι ο Ντράγκι το 2012, μέσα στη μεγάλη τραπεζική κρίση, κράτησε ζωντανό το ευρώ λέγοντας το περίφημο ότι θα κάνει τα πάντα (whatever it takes) για να διαφυλάξει και να ενισχύσει το ευρώ. Και τα κατάφερε γιατί οι κερδοσκόποι φοβήθηκαν και σταμάτησαν."

- Μέχρι εδώ τα κατάλαβα του λέω . Για συνέχισε λοιπόν.

- "Αυτό που πρώτα έκανε ο Ντράγκι λοιπόν ήταν σιγά-σιγά να ρίξει το επιτόκιο του ευρώ από το 1% στο μηδέν. Στην ουσία εδώ και δύο χρόνια το ευρώ έχει μηδενικά επιτόκια."

- Τι λες μωρέ κουμπάρε! Τι μηδενικά επιτόκια και πράσινα άλογα. Εγώ έχω ένα δανειάκι στην Τράπεζα και πληρώνω επιτόκιο 9%. Και είμαι και καλοπληρωτής.

- "Άλλο η Ελλάδα μου λέει. Εγώ τώρα μιλάω για κανονικές χώρες. Εμείς εδώ είμαστε μπανανία. Αφού λοιπόν μηδένισε τα επιτόκια, αλλά η οικονομία και ο πληθωρισμός παρέμεναν στάσιμες, άρχισε να εφαρμόζει το QE.

Βάσει αυτού η ΕΚΤ αγοράζει από τις τράπεζες, είτε κρατικά ομόλογα, είτε δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε ιδιώτες, και τους παρέχει φρέσκο χρήμα.

Όχι όμως χαρτονόμισμα σαν αυτό που θα τύπωνε η Ραχήλ, αλλά ηλεκτρονικό χρήμα, δηλ. τους το χορηγεί μέσω λογαριασμών που έχουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ. Καταλαβαίνεις μέχρι εδώ;"

- Εντάξει πάμε παρακάτω του λέω.

- "Ωραία. Βέβαια τι είδους δάνεια, τι ποσά δανείων, και σε ποια τιμή θα τα αγοράσει η ΕΚΤ, είναι μια περίπλοκη διαδικασία που έχει να κάνει με αυτό που ο Ντράγκι ονομάζει επιλέξιμα στοιχεία ενεργητικού των Τραπεζών."

- Ώπα κουμπάρε τώρα σ’ έχασα!

- "Γι’ αυτό σου λέω. Αυτά είναι δύσκολα. Πάντως για να ξέρεις, γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα. Πρώτον μιλάμε για ένα ποσό, για όλο το τραπεζικό σύστημα, συνολικά γύρω στα 3-4 δισ. Ψίχουλα δηλαδή σε σχέση με τον ντόρο που γίνεται. Αλλά ως συνήθως ο λαϊκισμός προϋποθέτει τη δημιουργία φανταστικών εχθρών. Όσο δεν μας τα δίνει ο Ντράγκι είναι ο εχθρός του λαού. Όταν μας τα δώσει, εχθρός θα είναι το ΔΝΤ που τόσο καιρό δεν συνηγορούσε για το χρέος. Και πάει λέγοντας. Η βιομηχανία κατασκευής εχθρών δεν εξαντλείται ποτέ όπως και το κουτόχορτο. Φυτρώνει παντού!".

- Πολύ αυστηρός είσαι κουμπάρε.

- "Εγώ μιλάω με δεδομένα και αριθμούς. Αν αυτό το λες αυστηρότητα τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας. Τέλος πάντων. Άντε και το πήραμε το QE. Ξέρεις τι θα γίνει αμέσως μετά;".

- Νομίζω ναι. Θα έχουν οι τράπεζες λεφτά –έστω και λίγα- να δώσουν κανένα δάνειο μπας και κινηθεί η οικονομία.

- "Μπράβο, μου λέει ο κουμπάρος. Έτσι λέει η θεωρία. Στο Ελλαδιστάν όμως θα ορμήξει το κράτος και θα σκουπίσει τα λεφτά από τις Τράπεζες στο πι και φι."

- Και πως θα το κάνει αυτό;

- "Απλό. Θα εκδώσει το κράτος έντοκα γραμμάτια και θα βάλει τις Τράπεζες να τα αγοράσουν θέλοντας και μη."

- Για κάτσε. Αν το κάνουν αυτό δεν θα φωνάζουν οι θεσμοί;

- "Θα φωνάζουν, αλλά ο Τσίπρας το ξέρει το κόλπο. Θα ζητήσει νέο QE, για να ξαναπάρει η ΕΚΤ τα έντοκα γραμμάτια που λέγαμε, και να δώσει νέα λεφτά στις τράπεζες. Κάτι σαν αεροπλανάκι."

- Κουμπάρε φτάνει. Ό,τι κατάλαβα- κατάλαβα. Με μαύρισες!

- "Και για να τελειώνουμε. Το πρόβλημά μας δεν είναι η ποσοτική χαλάρωση που ζητάμε σήμερα, αλλά η ποιοτική χαλάρωση θεσμών, ηθών και νοοτροπίας. Ποιοτική χαλάρωση που φτάνει μέχρι πλήρους διαλύσεως, και μας χαρακτηρίζει εδώ και μερικά χρόνια. Και απ’ αυτό κανείς Ντράγκι δεν μπορεί να μας σώσει."


Του Θεοδόση Μπουντουράκη
capital.gr
Όνομα

ΑΔΩΝΙΣ,1042,ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ,1501,ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,9041,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,334,ΒΡΕΤΑΝΙΑ,431,ΓΑΛΛΙΑ,209,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,1539,ΔΗΜΟΣΙΟ,2591,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,397,ΔΙΑΠΛΟΚΗ,1329,ΔΙΕΘΝΗ,581,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,723,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,10036,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,24780,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,4317,ΗΠΑ,871,ΙΣΡΑΗΛ,198,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,70,ΚΙΝΑ,198,ΚΚΕ,147,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,3709,ΚΥΠΡΟΣ,779,ΛΑΙΚΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ,21,ΛΕΒΕΝΤΗΣ,36,Μ.Μ.Ε.,1459,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,3525,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,1333,ΠΑΣΟΚ,2706,ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,26,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,19045,ΠΟΤΑΜΙ,103,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1069,ΡΩΣΙΑ,722,ΣΑΜΑΡΑΣ,357,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1260,ΣΥΡΙΖΑ,12597,ΤΖΗΜΕΡΟΣ,23,ΤΟΥΡΚΙΑ,948,ΧΙΟΥΜΟΡ,6372,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,944,HOT,13474,
ltr
item
politika-gr: Εδώ ο παππάς εκεί ο παππάς, να η ποσοτική χαλάρωση
Εδώ ο παππάς εκεί ο παππάς, να η ποσοτική χαλάρωση
https://3.bp.blogspot.com/-f5090FlU0JI/WT9mggg-TqI/AAAAAAABF1k/zGwLZcpSC9cExhtJTDGaXsSjK3hY9-EMwCLcB/s1600/s19_skitso-thumb-large.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-f5090FlU0JI/WT9mggg-TqI/AAAAAAABF1k/zGwLZcpSC9cExhtJTDGaXsSjK3hY9-EMwCLcB/s72-c/s19_skitso-thumb-large.jpg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2017/06/blog-post_120.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2017/06/blog-post_120.html
false
8823671051559442697
UTF-8
ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ Αρχική ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Δεν βρέθηκαν άρθρα σχετικά με την αναζήτησή σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ. Ιανουαρίου Φεβροαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαϊου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μαϊου Ιουν. Ιουλ. Αυγ. Σεπτ. Οκτ. Νοεμ. Δεκ. just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy