Τα παίρνουν ή απλά είναι συμπλεγματικοί; Το κρατικοδίαιτο καθεστώς Τσίπρα-Καμμένου αδιαφορεί για τους άνεργους και δυναμιτίζει την επένδυση στο Ελληνικό

Στόχο τον ουρανοξύστη, το νούμερο ένα τοπόσημο του Ελληνικού στο παραλιακό μέτωπο, έχει η συντονισμένη προσπάθεια να ναρκοθετηθεί η επέ...


Στόχο τον ουρανοξύστη, το νούμερο ένα τοπόσημο του Ελληνικού στο παραλιακό μέτωπο, έχει η συντονισμένη προσπάθεια να ναρκοθετηθεί η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο, η οποία μάλιστα αποτελεί και ένα από τα προαπαιτούμενα για την ολόκληρωση της αξιολόγησης.

Σε αυτό αποσκοπεί, όπως όλα δείχνουν, η απόφαση του Δασάρχη Πειραιά να χαρακτηρίσει ως δασική έκταση 37 στρέμματα του Ελληνικού, εκ των οποίων τα 15 στρέμματα βρίσκονται ακριβώς στο σημείο όπου πρόκειται να αναπτυχθεί ο περίφημος ουρανοξύστης. Το κτίριο δηλαδή που θα φιλοξενήσει το ξενοδοχείο-καζίνο του Ελληνικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μεθόδευση έγινε ως εξής. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός η πίεση από την “Επιτροπή Αγώνα κατά του Ελληνικού” προς την υπ. Πολιτισμού Λ.Κονιόρδου να χαρακτηρίσει ως διατηρητέα ένα αριθμό κτιρίων, ανάμεσα στα οποία και το πρώην Αμερικανικό Κολέγιο Πιρς.

Ολως τυχαίως το συγκεκριμένο κτίριο περιλαμβάνεται στην ίδια ακριβώς έκταση των 37 στρεμμάτων την οποία ο Δασάρχης κήρυξε ως δασική. Αλλά η προσπάθεια απέτυχε, καθώς μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, παρενέβη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ανάγκασε την κα. Κονιόρδου να ανακρούσει πρύμναν.

Τώρα, επιχειρείται το ίδιο αλλά με μοχλό τα δασικά, τα οποία εντοπίζονται στο ίδιο ακριβώς σημείο. Το επιχείρημα της απόφασης του Δασάρχη Π.Σακκά είναι ότι το συγκεκριμένο τμήμα του Ελληνικού είχε διαχρονικά βλάστηση κατά την περίοδο 1945-2016.

Χαρακτηριστικό είναι το επίμαχο απόσπασμα της απόφασης που υπογράφει ο Δασάρχης, και το οποίο αναφέρει :

"Κατά τη περίοδο 1937-1939 η έκταση κατά το μεγαλύτερο τμήμα ήταν πεδινή χορτολιβαδική ενώ διακρίνεται και αραιή θαμνώδης βλάστηση και αραιή διάσπαρτη ή σε γραμμική φύτευση δενδρώδης. Ομως στη συνέχεια μέσω της φυσικής επιλογής είχε διαχρονικά (1945-2016) βλάστηση που λόγω της θέσης και της πυκνότητάς της, δημιουργεί ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές) ενώ η πύκνωσή της με φυτεύσεις, ασχέτως αν αυτές έγιναν κατόπιν σχετικής υποχρέωσης ή εξ ελευθεριότητος, δεν άλλαξε τον εν γένει χαρακτήρα της έκτασης".

Η συγκεκριμένη ωστόσο επιχειρηματολογία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που είχε ζητήσει προ μηνών για το ίδιο ακριβώς θέμα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος, και η οποία δεν υποστηρίζει κάτι παρόμοιο, παρά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν συντρέχει λόγος χαρακτηρισμού δασικής έκτασης στο Ελληνικό.

Επιτροπές Αγώνα

Σύμπτωση επαναλαμβόμενη όμως παύει να είναι σύμπτωση. Στην πραγματικότητα τα παραπάνω ενισχύουν την άποψη ότι ένα πανίσχυρο ακόμη σύστημα μέσα σε υπουργεία έχει την δύναμη να μπλοκάρει επενδύσεις, έχοντας προσβάσεις στις "Επιτροπές Αγώνα", σαν αυτήν που απαιτούσε την κήρυξη ορισμένων κτιρίων του Ελληνικού ως διατηρητέων.

Και αυτό, παρ’ ότι η αναθεωρημένη σύμβαση ψηφίστηκε από την Βουλή, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι παίρνει πάνω του την επένδυση, αλλά και το γεγονός ότι η επίλυση στα δασικά και αρχαιολογικά του Ελληνικού αποτελούν ένα από τα 140 προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Και ενώ ο Πρωθυπουργός στο Πεκίνο καλεί τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας τις ότι τα χειρότερα πέρασαν, μια από αυτές, η Fosun που συμμετέχει στο έργο του πρώην αεροδρομίου έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με την απρόβλεπτη ελληνική δημόσια διοίκηση.

Ελάχιστες ημέρες μετά τις θριαμβολογίες του Αλ. Τσίπρα ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας σηματοδοτεί πρόσκληση επενδύσεων και αφετηρία δυναμικής ανάπτυξης, τα γνωστά προβλήματα με την διοίκηση, δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση πρέπει να «σπάσει αυγά» προκειμένου να αλλάξει πορεία η χώρα.

Περί ενστάσεων

Το πράγμα θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν ένσταση κατά της απόφασης καταθέσει όχι μόνο ο επενδυτής, αλλά και η ίδια η "Επιτροπή Αγώνα" που θα ήθελε η χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση να είναι αρκετά μεγαλύτερη των 37 στρεμμάτων, προκειμένου να μπλοκάρει εντελώς η επένδυση. Ούτε εξηγείται γιατί δεν λέει να συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για να αποφανθεί πόσα επιτέλους αρχαία έχει το Ελληνικό, που με πρωτοβουλία του Αριστείδη Μπαλτά, προκατόχου της Λυδίας Κονιόρδου επιχειρήθηκε τον περασμένο Αύγουστο να χαρακτηριστεί στο μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικός χώρος.

Σαν άλλοι "χαμαιλέοντες" συγκεκριμένοι υπουργοί της κυβέρνησης συνεχίζουν να παίζουν με αρκετά πρόσωπα όταν πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις, ακολουθώντας την συνταγή του "λίγο απ’ όλα", προκειμένου όσο αυτό είναι δυνατόν, να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι:

Και η αριστερή πελατεία που ουδέποτε συμφιλιώθηκε με αυτές, όπως οι διάφορες Επιτροπές Αγώνα κατά του Ελληνικού, και οι δανειστές που χαίρονται βλέποντας την κυβέρνηση να αλλάζει ρητορική και να ομνύει στις αγορές και στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και οι επενδυτές που ενώ αρχικά ταλαιπωρούνται, στο τέλος ικανοποιούνται όλα τους τα αιτήματα.

Στην πραγματικότητα, παρ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι απολήξεις του στον κρατικό μηχανισμό διανύουν φάση γενναίας ιδεολογικής μετάλαξης, εντούτοις σκιές του παλιού τους εαυτού διακρίνει κανείς πολλές παντού.


Του Γιώργου Φιντικάκη
liberal.gr

COMMENTS

BLOGGER
Όνομα

ΑΔΩΝΙΣ,1002,ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ,1397,ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,8773,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,334,ΒΡΕΤΑΝΙΑ,425,ΓΑΛΛΙΑ,209,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,1532,ΔΗΜΟΣΙΟ,2591,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,397,ΔΙΑΠΛΟΚΗ,1319,ΔΙΕΘΝΗ,531,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,718,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,9896,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,24780,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,4286,ΗΠΑ,856,ΙΣΡΑΗΛ,198,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,70,ΚΙΝΑ,194,ΚΚΕ,146,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,3636,ΚΥΠΡΟΣ,777,ΛΑΙΚΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ,21,ΛΕΒΕΝΤΗΣ,34,Μ.Μ.Ε.,1455,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,3420,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,1330,ΠΑΣΟΚ,2689,ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,25,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,18545,ΠΟΤΑΜΙ,102,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1058,ΡΩΣΙΑ,712,ΣΑΜΑΡΑΣ,353,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1259,ΣΥΡΙΖΑ,12239,ΤΖΗΜΕΡΟΣ,23,ΤΟΥΡΚΙΑ,935,ΧΙΟΥΜΟΡ,6102,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,941,HOT,13474,
ltr
item
politika-gr: Τα παίρνουν ή απλά είναι συμπλεγματικοί; Το κρατικοδίαιτο καθεστώς Τσίπρα-Καμμένου αδιαφορεί για τους άνεργους και δυναμιτίζει την επένδυση στο Ελληνικό
Τα παίρνουν ή απλά είναι συμπλεγματικοί; Το κρατικοδίαιτο καθεστώς Τσίπρα-Καμμένου αδιαφορεί για τους άνεργους και δυναμιτίζει την επένδυση στο Ελληνικό
http://www.liberal.gr/articleimg/625_AF6D2837-8884-3984-1881-B7D7391D7DE1.jpeg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2017/05/blog-post_687.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2017/05/blog-post_687.html
false
8823671051559442697
UTF-8
ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ Αρχική ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Δεν βρέθηκαν άρθρα σχετικά με την αναζήτησή σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ. Ιανουαρίου Φεβροαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαϊου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μαϊου Ιουν. Ιουλ. Αυγ. Σεπτ. Οκτ. Νοεμ. Δεκ. just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy