Οι "κακοί Γερμανοί" και άλλες γκάφες του Τραμπ

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που εξελέγη, ο Donald Trump δεν έδειχνε τόσο έξω από τα νερά του στη Σαουδική Αραβία ή ακό...


Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που εξελέγη, ο Donald Trump δεν έδειχνε τόσο έξω από τα νερά του στη Σαουδική Αραβία ή ακόμη και στο Βατικανό.
Στις Βρυξέλλες, όμως, ήταν σαν ταύρος εν υαλοπωλείο, προσπαθώντας να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι ΗΠΑ είναι ανίδεες σε βασικά θέματα συνεργασίας.

Ένα άσχημο γεγονός ήταν ότι έσπρωξε τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Dusco Markovic για να βγει μπροστά στην "οικογενειακή φωτογραφία" της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο Macovic, η χώρα του οποίου εντάχθηκε πρόσφατα στη Συμμαχία, σχολίασε ευγενικά πως η θέση του Αμερικανού Προέδρου είναι στην πρώτη σειρά. Ήταν επίσης άσχημο το ότι χρησιμοποίησε την τελετή έναρξης για να εκφωνήσει έναν πολιτικά εριστικό λόγο στον οποίο καταφέρθηκε εναντίον των χαμηλών αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ ενώ, σε αντίθεση με οποιονδήποτε από τους προκατόχους του, απέφυγε να επιβεβαιώσει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για αμοιβαία υπεράσπιση –το άρθρο 5 της συνθήκης που υποτίθεται ότι γιόρταζε η τελετή.

Θα περίμενε κανείς ότι ένας αρχάριος πολιτικός ηγέτης θα χρησιμοποιούσε τους πρώτους έξι μήνες μετά την εκλογή του για να τραβήξει τη δύσκολη ανηφόρα της μάθησης. Αντ’αυτού ο Trump φάνηκε να επιδεικνύει μια επίμονη απροθυμία να μάθει. Παρότι έχει ακούσει επανειλημμένως ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είχαν δεσμευτεί να δαπανούν μεμονωμένα το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα και όχι να διοχετεύουν το ίδιο ποσό σε κάποια κοινή δεξαμενή, ο Trump επανέλαβε το ίδιο τροπάριο, ότι όσοι δαπανούν λιγότερα, "οφείλουν τεράστια ποσά από προηγούμενα έτη". Φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να του εξηγήσουν πως κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν χρωστάει στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας.

"Δεν ρώτησα ποτέ, ούτε μια φορά, πόσο κοστίζουν τα νέα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ", είπε ο Trump. "Αρνούμαι να το κάνω αυτό". Το νούμερο είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ: 1,12 δισ. ευρώ, ένα ποσό που έρχεται σε σύγκριση με τον κοινό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ για το 2017 (1,5 δισ. ευρώ) και που συγκεντρώνεται με τη συνεισφορά κάθε κράτους μέλους η οποία εξαρτάται από το μέγεθος της οικονομίας του. Εξάλλου, όλες οι χώρες πλήρωσαν για τα γραφεία, τα οποία θα διευκολύνουν την αποστολή του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, ο Trump "κατσάδιασε" τη Γερμανία για το εμπορικό της πλεόνασμα, δείχνοντας παρόμοια άγνοια για τα γεγονότα. "Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί", είπε, σύμφωνα με το Der Spiegel. "Δείτε τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πουλάνε στις ΗΠΑ. Φρικτό. Θα το σταματήσουμε αυτό".

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν πωλούν εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Πέρυσι, οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων της Volkswagen, της BMW και της Daimler έφτασαν τα 1,3 εκατομμύρια (χωρίς να υπολογίζονται οι Lamborghini). Ταυτόχρονα, οι γερμανικές εταιρείες παράγουν περίπου ένα εκατομμύριο οχήματα στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η BMW κατασκεύασε 32.659 σπορ οχήματα στο Spartanburg, της Νότιας Καρολίνας, τον Απρίλιο του 2017. Παράγει 1400 ημερησίως, τα περισσότερα εκ των οποίων εξάγονται. Στο Spartanburg φτιάχνονται και οι σχετικά λίγες BMW X5 που κινούνται στους γερμανικούς δρόμους: Είναι λογικό για τη BMW να κατασκευάζει τα μεγάλα αυτοκίνητα πιο κοντά στην κύρια αγορά τους.

Η Daimler κατασκεύασε συνολικά 300.000 Μercedes στο Tuscaloosa της Αλαμπάμα το 2016. Το εργοστάσιό της είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της πολιτείας. Η μονάδα της VW στο Chattanooga του Τενεσί, έχει παραγωγική ικανότητα 150.000 οχημάτων και είναι επίσης εξαγωγική.

Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν πράγματι έλλειμμα στο εμπόριο αυτοκινήτων με τη Γερμανία. Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των Η.Π.Α., εξήγαγαν αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και ανταλλακτικά αξίας 2 δισ. δολαρίων στη Γερμανία (συμπεριλαμβανομένων των BMW X5) τους πρώτους τρεις μήνες του 2017 ενώ οι εισαγωγές τους έφτασαν τα 7 δισ. δολάρια. Αλλά είναι με το Μεξικό και την Ιαπωνία, που οι ΗΠΑ έχουν τα μεγαλύτερα ελλείμματα στο εμπόριο οχημάτων.

Αν ο Trump σκοπεύει να διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί θα αγοράζουν περισσότερα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, θα πρέπει να γίνει ο σημαντικότερος υπερασπιστής των συμφερόντων των Γερμανών κατασκευαστών αυτοκινήτων. Φέρνουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και εργάζονται για να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Οι μετοχές και των τριών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών έπεσαν μετά το σχόλιο του Trump -αλλά οι πτώσεις δεν ήταν δραματικές. Οι επενδυτές ίσως να στοιχηματίζουν ότι κάποιος θα ενημερώσει καλύτερα τον Trump και θα αλλάξει τον τόνο του. Όπως δείχνουν τα σχόλιά του για τα χρέη στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι μάλλον απίθανο.

Ο Trump αρνείται να καταλάβει πράγματα που αντιβαίνουν στις βαθιές του πεποιθήσεις. Θέλει να προσαρμόσει την πραγματικότητα σε αυτά, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι θα προσπαθήσει πραγματικά να επιβάλει τιμωρητικούς φόρους στα γερμανικά οχήματα. Αυτό μπορεί να φέρει την τιμή ενός Mini, που δεν κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, κοντά σε εκείνη ενός SUV που κατασκευάστηκε από τη BMW, φέρνοντας το χάος στη δομή πωλήσεων της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική –αλλά οι γερμανικές Big Three φυσικά θα προσαρμοστούν σε αυτό, όπως η VW απορρόφησε το τεράστιο κόστος του σκανδάλου ντήζελ που ξέσπασε στις ΗΠΑ.

Τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει επίσης να προσαρμοστούν. Αυτό θα σημαίνει ζοφερή υπομονή για τα επόμενα χρόνια, αλλά και ενισχυμένη ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία εκτός του ΝΑΤΟ.

Καθαρή σκέψη από κορυφαίες φωνές στις επιχειρήσεις, την οικονομία, την πολιτική, τις εξωτερικές υποθέσεις, τον πολιτισμό και πολλά άλλα.

Η Ευρώπη διστακτικά έστρωσε το κόκκινο χαλί για την επίσκεψη του Trump στις Βρυξέλλες. Θα είχε εκφραστεί καλύτερα εάν το διέσχιζε γυμνός με πατίνια.

Οι Ευρωπαίοι θα παρακολουθούν στενά αυτό που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, φοβούμενοι ότι η προεδρία του Trump γίνεται απειλή για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στο εμπόριο και την ασφάλεια.

Ίσως η απειλή αυτή να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ τους τώρα που λείπει αυτή της Ουάσινγκτον.


Του Leonid Bershidsky
BloombergView
capital.gr
Όνομα

ΑΔΩΝΙΣ,1043,ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ,1502,ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,9053,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,334,ΒΡΕΤΑΝΙΑ,432,ΓΑΛΛΙΑ,209,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,1539,ΔΗΜΟΣΙΟ,2591,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,397,ΔΙΑΠΛΟΚΗ,1329,ΔΙΕΘΝΗ,584,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,723,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,10041,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,24780,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,4318,ΗΠΑ,872,ΙΣΡΑΗΛ,198,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,70,ΚΙΝΑ,198,ΚΚΕ,147,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,3712,ΚΥΠΡΟΣ,779,ΛΑΙΚΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ,21,ΛΕΒΕΝΤΗΣ,36,Μ.Μ.Ε.,1459,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,3527,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,1333,ΠΑΣΟΚ,2708,ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,26,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,19058,ΠΟΤΑΜΙ,103,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1071,ΡΩΣΙΑ,723,ΣΑΜΑΡΑΣ,357,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1260,ΣΥΡΙΖΑ,12607,ΤΖΗΜΕΡΟΣ,23,ΤΟΥΡΚΙΑ,948,ΧΙΟΥΜΟΡ,6380,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,944,HOT,13474,
ltr
item
politika-gr: Οι "κακοί Γερμανοί" και άλλες γκάφες του Τραμπ
Οι "κακοί Γερμανοί" και άλλες γκάφες του Τραμπ
https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/i.D0gLMrAnzM/v0/800x-1.jpg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2017/05/blog-post_537.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2017/05/blog-post_537.html
false
8823671051559442697
UTF-8
ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ Αρχική ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Δεν βρέθηκαν άρθρα σχετικά με την αναζήτησή σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ. Ιανουαρίου Φεβροαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαϊου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μαϊου Ιουν. Ιουλ. Αυγ. Σεπτ. Οκτ. Νοεμ. Δεκ. just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy