Οι παπατζήδες του ΣΥΡΙΖΑ και τα όρια των αντιπερισπαμών

Απέλιπεν το παραμυθητικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Απέλιπεν το παραμυθητικό αφήγημα της κυβέρνησης.
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού μόνο αμηχανία προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς το πλέον αισιόδοξο σενάριο που προέβαλε ήταν ως… κυρίαρχη χώρα δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που προνομοθετούμε εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα για το χρέος.

Ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, παρήγαγε πολλούς λεονταρισμούς, περισσότερους από όσους μπορούσε να καταναλώσει (δηλ. δικαιώσει), και έκτοτε παραμένει υπόλογός τους.

Μια μέρα αφότου έδωσε μπιρ παρά τον ΟΛΘ (συγκριτικά με τις προηγούμενες προσφορές, τις οποίες καταπολεμούσε ηρωικώς), και τη ίδια μέρα που η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, παραδέχτηκε ότι με τα μέτρα που θα νομοθετηθούν, για τις συντάξεις από το 2019, θα πληγεί το 30%, τουλάχιστον, των συνταξιούχων, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ένα καταγγελτικό non paper, που θύμιζε τις ένδοξες μέρες της δικής του ασίγαστης αντιπολίτευσης.

Κατήγγειλε ας πούμε, πάλι αυτούς «που λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία με το PSI». Ξέρει ότι το θέμα αγγίζει δικαιολογημένα, μία από τις πτυχές της κοινωνικής ανησυχίας, και φροντίζει να την ανατροφοδοτεί. Δεν αναφέρει φυσικά ότι με το PSI, τον Μάρτιο του 12, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς διαγράφηκε χρέος ύψους 106 δις, «μια κι έξω», όταν η ίδια η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μικρότερη μείωση χρέους και σε βάθος 45ετίας.

Ο λαός «ενημερωμένος» από την εύπεπτη ενημέρωση της τηλοψίας, κατά κύριο λόγο, με τη βοήθεια της κυβερνητικής προπαγάνδας (αλλά και την - αδιανόητη - συνδρομή του ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλου, περί του PSI) θεωρεί ότι οι συντάξεις μειώθηκαν και θα μειωθούν εξαιτίας του.

Όμως οι αριθμοί είναι ξεροκέφαλοι, και με βάση στοιχεία της ΤτΕ, οι ζημιές που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω του PSI είναι 13,4 δις (απάντηση της ΤτΕ στον τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλο). Την ίδια εποχή, από το 12 ως και το 14, το κράτος χρηματοδότησε τα Ταμεία με το ποσό των 38 δις (τριπλάσια του κουρέματος!), ενώ από το 2000 τα έχει επιχορηγήσει με πάνω από 200 δις.

Ενδεικτικά και μόνο τα ανωτέρω, γιατί εξακολουθούν να δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα, που με την σειρά της ανατροφοδοτεί τους αστικούς μύθους και γίνεται λαϊκή πεποίθηση οργής. Φυσικά η ευθύνη δεν είναι μονομερής. Δεν ανήκει μόνο στην κυβέρνηση, της οποίας η προπαγάνδα είναι τόσο εξόφθαλμη και χοντροκομμένη, που ανάγεται στην εποχή της Ελλάδας όπου ο κόσμος στα καφενεία περίμενε από τον «γραμματιζούμενο του χωριού», να διαβάσει φωναχτά την εφημερίδα για να ενημερωθεί. Υπάρχει το Internet και με ένα Google-άρισμα ο καθείς βρίσκει πρωτογενή ενημέρωση, ώστε να αποκτήσει προσωπική άποψη. Φαίνεται ότι πολλοί το αποφεύγουν.

Παράλληλα το Μαξίμου επιτίθεται σε αυτούς που υλοποίησαν «ένα από τα σφοδρότερα σοκ λιτότητας στα χρόνια της κρίσης». Φυσικά επιδίδεται σε ταυτολογία. Αφού υπήρχε κρίση (κρίση ελλείμματος και χρέους), θα υπήρχε λιτότητα. Η κριτική θα έπρεπε να εστιαστεί στο αν η αναπόφευκτη (με όποια λύση και αν επιλέγετο) λιτότητα, μοιράστηκε με κοινωνικά δίκαιους όρους. Πιστεύουμε ότι αν εστίαζε σε αυτό θα έβρισκε στοιχεία υποστηρικτικά της κριτικής του, αλλά μια τέτοια διερεύνηση θέλει στοιχειώδη επιστημοσύνη εκ μέρους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Που να βρεθεί όταν ο πρωθυπουργός από βήματος Βουλής απάντησε υπερηφάνως στον Μητσοτάκη, με αφορμή τον Καρανίκα, ότι οι σύμβουλοί του είναι άνθρωποι του λαού και όχι του Harvard. Φυσικά η αναφορά είναι σήμα κατατεθέν του λαϊκισμού. Δεν είναι υποχρεωμένος ο πρωθυπουργός ενός «αριστερού» κόμματος» να προσλάβει για συμβουλάτορες γόνους αριστοκρατίας. Απαιτεί όμως τα λαϊκά παιδιά που θα προσλάβει (και τα πληρώνουν οι πολίτες), να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις προκειμένου να τον επικουρήσουν στο έργο του.

Μιλάει επίσης το non paper γι αυτούς που παρακαλούν να τους δοθεί η δυνατότητα να υπογράψουν τόσα κι άλλα τόσα αντικοινωνικά μέτρα (έμειναν άλλα για υπογραφή;), που δεσμεύονται να μετατρέψουν τη χώρα σε ειδική οικονομική ζώνη καταργώντας κάθε εργατικό δικαίωμα (από το 11 υπάρχει νόμος ότι με το τέλος του μνημονίου θα επανέλθουν οι εργασιακές σχέσεις, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να το διακινεί), αυτούς που ψεύδονται ότι υπάρχει στο τραπέζι 4ο μνημόνιο, και βέβαια αυτούς που έδωσαν τα γνωστά θαλασσοδάνεια (από ανατολής ελληνικού κράτους αυτό), καθώς και αυτούς που μετέτρεψαν τη χώρα σε παρία, που υπόσχονται να απολύσουν εκδικητικά δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό (;).

Είναι καταφανές ότι με την γενικόλογη επιθετική βουτιά στο παρελθόν επί παντός του επιστητού (εκτός της προσωπικής επίθεσης σε Μητσοτάκη για Siemens), η κυβέρνηση προσπαθεί έναν αντιπερισπασμό, αφενός λόγω της κριτικής που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για την συνέντευξη, αφετέρου να δημιουργήσει ομπρέλα προστασίας για την κριτική που θα δεχθεί ενόψει αξιολόγησης.

Όμως η καταγγελιολογία σταδιακά, παύει να είναι εκλογικά κερδοφόρος. Ο,τι είχε να δώσει το έδωσε. 

Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει έργο να επιδείξει, και γι αυτό παρελθοντολογεί. 

Πόσο θα την προφυλάξει αυτό;


Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr
Όνομα

ΑΔΩΝΙΣ,1043,ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ,1502,ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,9045,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,334,ΒΡΕΤΑΝΙΑ,432,ΓΑΛΛΙΑ,209,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,1539,ΔΗΜΟΣΙΟ,2591,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,397,ΔΙΑΠΛΟΚΗ,1329,ΔΙΕΘΝΗ,581,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,723,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,10037,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,24780,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,4318,ΗΠΑ,871,ΙΣΡΑΗΛ,198,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,70,ΚΙΝΑ,198,ΚΚΕ,147,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,3710,ΚΥΠΡΟΣ,779,ΛΑΙΚΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ,21,ΛΕΒΕΝΤΗΣ,36,Μ.Μ.Ε.,1459,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,3527,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,1333,ΠΑΣΟΚ,2706,ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,26,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,19052,ΠΟΤΑΜΙ,103,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1069,ΡΩΣΙΑ,722,ΣΑΜΑΡΑΣ,357,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1260,ΣΥΡΙΖΑ,12602,ΤΖΗΜΕΡΟΣ,23,ΤΟΥΡΚΙΑ,948,ΧΙΟΥΜΟΡ,6372,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,944,HOT,13474,
ltr
item
politika-gr: Οι παπατζήδες του ΣΥΡΙΖΑ και τα όρια των αντιπερισπαμών
Οι παπατζήδες του ΣΥΡΙΖΑ και τα όρια των αντιπερισπαμών
https://3.bp.blogspot.com/-WWcAUMGqm3g/WQGTpB88AcI/AAAAAAABD_Y/aF3VR8NorV0103Elwy5VtB5UE5pWMItrgCLcB/s1600/C4NCKs9WIAIZyNY.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-WWcAUMGqm3g/WQGTpB88AcI/AAAAAAABD_Y/aF3VR8NorV0103Elwy5VtB5UE5pWMItrgCLcB/s72-c/C4NCKs9WIAIZyNY.jpg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2017/04/blog-post_921.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2017/04/blog-post_921.html
false
8823671051559442697
UTF-8
ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ Αρχική ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Δεν βρέθηκαν άρθρα σχετικά με την αναζήτησή σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ. Ιανουαρίου Φεβροαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαϊου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μαϊου Ιουν. Ιουλ. Αυγ. Σεπτ. Οκτ. Νοεμ. Δεκ. just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy