Σταμάτα να τρως το σανό τους - 11 Μύθοι και 11 Αλήθειες για τα μνημόνια

Παλαιότερα, πριν την επικού μεγέθους «στροφής 360 μοιρών» του Μεγάλου Καθοδηγητή Τσίπρα, θα ακούγατε αυτό τους αντιμνημονιακούς μύθους...

Παλαιότερα, πριν την επικού μεγέθους «στροφής 360 μοιρών» του Μεγάλου Καθοδηγητή Τσίπρα, θα ακούγατε αυτό τους αντιμνημονιακούς μύθους συχνά. Μιας και ο σοφός ελληνικός λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου πιθανότατα θα τους ακούτε, φεύ, ακόμα και τώρα.

Παρακάτω θα βρείτε ένα απόσταγμα μερικών εκ των κοινότερων ψευδών που καλλιεργήθηκαν ή ακόμα καλλιεργούνται από τους εκπροσώπους του χυδαιότερου λαικισμού που γνώρισε η σύγχρονη
Ελλάδα.

Μύθος 1: Το PSI δεν μείωσε το χρέος

H αλήθεια είναι ότι το χρέος σε απόλυτα νούμερα μειώθηκε συνολικά κατά 125 δις με το αρχικό PSI και κατά περίπου 15 δις επιπλέον με την ανταλλαγή ομολόγων του Δεκεμβρίου 2012. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, το χρέος κουρεύτηκε δυο φορές περισσότερο. To γεγονός ότι το χρέος έπεσε λιγότερο την ίδια χρονιά οφείλεται στο τότε μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα που πρόσθεσε νέο χρέος αρκετών δεκάδων δις.

Μύθος 2: To PSI κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για να απαντηθεί αυτός ο μύθος θα πρέπει πρώτα κάποιος να γνωρίζει 2 πράγματα:
Πόσο κουρεύτηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία και ποιο το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης του κράτους προς τα ταμεία προκειμένου ένα σεβαστό ποσοστό να λαμβάνει σύνταξη στα 50.

Το συνολικό ύψος της ζημιάς των ταμείων παρατέθηκε αναλυτικά και ανά ταμείο το καλοκαίρι του 2012 στην Βουλή. Με όλα αυτά που έχουν ακουστεί τόσα χρόνια θα περίμενες κάποιο εξωφρενικό νούμερο, ωστόσο το τελικό ποσό της ζημιάς ανήλθε στα 7,4 δις €. (δες εδώ τον αναλυτικό πίνακα ανά ταμείο) .

Την ίδια στιγμή, το 2013 η κρατική επιχορήγηση για να μπορούν τα ίδια ταμεία να δίνουν συντάξεις ήταν 15,74 δις. Δηλαδή η τεράστια ζημιά ήταν η μισή κρατική επιχορήγηση της επόμενης χρονιάς!

Στατιστικά και ανάλυση για τις επιχορηγήσεις εδώ : «Το PSI κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία. Σοβαρά;».

Μύθος 3: Μας πίνουν το αίμα οι τοκογλύφοι δανειστές!

Ας πάμε από τα βασικά. Η Ελλάδα βγήκε εκτός αγορών την Άνοιξη του 2010 διότι το επιτόκιο δανεισμού έφτασε στο 7% περίπου ενώ αν βγαίναμε στις αγορές σήμερα θα πληρώναμε 8% ή και παραπάνω. Ο μέσος όρος των επιτοκίων των μηχανισμών στήριξης (GLF, IMF, EFSF, ESM) είναι 2,33%. Αν μάλιστα εξαιρέσουμε το σχετικά ακριβό ΔΝΤ το επιτόκιο λίγο πάνω από το 2% με τις αποπληρωμές να απλώνονται σε ορίζοντα 30 ετών! Συγκριτικά η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, οι ΗΠΑ, δανείζεται για την ίδια χρονική περίοδο με επιτόκιο 2,7%

Λεπτομέρειες για τα επιτόκια δανεισμού εδώ: Πόσο είναι το μέσο επιτόκιο που δίνουν στην Ελλάδα οι μηχανισμοί στήριξης 

Μύθος 4: Θα βγαίνουμε στην σύνταξη στα 80! Άσε που θα μας δίνουν ψίχουλα αντί σύνταξης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους, το 2015, 3 στους 10 τρέχοντες συνταξιούχους ήταν κάτω 65 ετών χωρίς να μπαίνει στην εξίσωση η χρονιά συνταξιοδότησης τους . Φυσικά στο ιερό τοτέμ του νεοέλληνα, το Δημόσιο, 1 στους 3 συνταξιούχους παίρνει σύνταξη κάτω από τα… 55. Είναι χαρακτηριστικό ότι ετήσιες συντάξεις που δίνει το ελληνικό κράτος σε συνταξιούχους κάτω των 55 ετών είναι 1,85 δις € ή σχεδόν τα 2/3 του ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον οι συνολικές «μνημονιακές» περικοπές μέχρι το έτος 2015 ήταν 23,7% με την μέση σύνταξη να γήρατος να ανέρχεται στα 961€. «Υψηλό ποσό»; θα ρωτήσεις. Ναι, θα απαντήσω αν αναλογιστούμε ότι οι ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις για να μπορούν τα ταμεία να δίνουν συντάξεις είναι 12 δις €, ενώ πολλές από τις χώρες που μας δανείζουν δίνουν το μισό ή και λιγότερο ποσό σαν σύνταξη στους δικούς τους συνταξιούχους.

Λεπτομέρειες για την κατάσταση με τις συντάξεις εδώ: Συντάξεις: Τα νούμερα δεν βγαίνουν

Μύθος 5: Εγώ πλήρωσα τις εισφορές μου, δεν δικαιούνται να μου κόβουν!

Καταρχάς ξύπνα. Δεν ζεις σε μια χώρα με ανταποδοτικό ή κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα αλλά με αναδιανεμητικό.

Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν πληρώνεις τις εισφορές για το ύψος της σύνταξης σου αλλά για να λαμβάνουν σύνταξη οι συνταξιούχοι του εργασιακού σου βίου. Ειδικά εσύ που είσαι κάτω των 67 και βγήκες στην σύνταξη πριν 10 ή 15 χρόνια δεν δικαιούσαι καν να μιλάς για σύνταξη.

Λεπτομέρειες εδώ: Είναι δίκαιες οι περικοπές συντάξεων; Ναι είναι, για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους 

Μύθος 6: Ρίχτε χρήμα στην αγορά να κινηθεί η οικονομία

Την τελευταία διετία της διακυβέρνησης Καραμανλή ακολουθήθηκε μια άκρως επεκτατική δημοσιονομική πολιτική με διορισμούς, σπατάλες, αχρείαστα δημόσια έργα και μεγάλες αυξήσεις σε συντάξεις και σε μισθούς δημόσιους υπάλληλους.

Το αποτέλεσμα αυτών όχι μόνο δεν έφερε το αποτέλεσμα που ευαγγελίζονται οι απανταχού λάτρεις της άκριτης δημοσιονομικής επέκτασης (λέγε με Keynes) αλλά επέφερε ύφεση τόσο το 2008 όσο και το 2009 και φυσικά λειτούργησε ως trigger για την είσοδο μας στο μνημόνιο.

Το βασικότερο πρόβλημα της οικονομίας είναι η δομή της και η παραγωγή της. Έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο κατανάλωσης ως % του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη οπότε μοιραία όταν περιορίζεται το ρευστό, το ΑΕΠ καταρρέει. Επιπλέον τεράστιο πρόβλημα είναι ότι δεν παράγουμε «διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά» για να τα πουλήσουμε (εξάγουμε) σε άλλες χώρες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα σουβλάκι δεν μπορούμε να το φτιάξουμε και να το εξάγουμε στην Γερμανία. Ωστόσο η Γερμανία φτιάχνει και εξάγει σε εμάς βιομηχανικά μηχανήματα.

Περισσότερα εδώ: Ρίχτε χρήμα στην αγορά!

Μύθος 7: Με δραχμή, αμέσως καλύτερα

Το ακούγαμε από ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, γενικά από την πλειοψηφία της αριστεράς και από την ΧΑ αλλά και από διάφορους «καθηγητές» που έχουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Όλοι μας λένε διάφορες αοριστολογίες αποφεύγοντας να μπαίνουν σε λεπτομέρειες.

Φυσικά αν ψάξουμε αναλύσεις σοβαρών οικονομολόγων όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος Πισσαρίδης θα δούμε ότι το εισόδημα μας θα μειωθεί 60%, ενώ μελέτη της ΕΤΕ δείχνει, κατά μέσο όρο, πτώση εισοδήματος 55%, πληθωρισμό 32% πτώση αξίας νέου νομίσματος 65%.
Επίσης η Citi δίνει υποτίμηση 60% ενώ η BNP δίνει υποτίμηση 50% ως 60%.

Μάλλον θα εμπιστευτώ αυτούς, από κάποιον καθηγητή Αφρικανικών Σπουδών και διάφορους άλλους κομματικά και όχι αξιοκρατικά διορισμένους καθηγητές.

Μύθος 8: Με δραχμή θα έχουμε ανταγωνιστικότητα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια περίοδο που είχαμε δραχμή και χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο της υποτίμησης δύο φορές μέσα σε 3 χρόνια για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Τι έγινε την συγκεκριμένη δεκαετία (1980-1990); Συνολικά η δραχμή υποτιμήθηκε σε σχέση με το δολάριο κατά 272%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 57%, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 88% και το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 117%.

Η υποτίμηση είχε μια μικρή θετική επίδραση στα ισοζύγια, ωστόσο χωρίς κατάλληλες πολιτικές το όφελος εξανεμίστηκε. Η νομισματική πολιτική είναι μεν ένα εργαλείο αλλά δεν είναι καθοριστικό για την ανταγωνιστικότητα.

Μύθος 9: Με δραχμή τρώγαμε φθηνά (πχ τυρόπιτα)

Από τα αγαπημένα θέματα των απανταχού «αγανακτισμένων» με τα μνημόνια και με το ευρώ. Σου παραθέτουν μια τιμή τυρόπιτας κατά προτίμηση με δραχμές και μετά μια τιμή με ευρώ και σου λένε «ορίστε! Κοίτα τι έχουμε πάθει».

Φυσικά όσοι τα λένε αυτά είναι από άγνοια είτε από κουτοπονηριά δεν λαμβάνουν υπόψη 2 σημαντικές παραμέτρους. Καταρχάς τον πληθωρισμό (που θα βαίνει αυξανόμενος μιας και θα τυπώνουμε για να κινείται το χρήμα) και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες (που θα χειροτερεύουν μιας και θα υποτιμούμε το νόμισμα για να έχουμε ανταγωνιστικότητα .

Στο κείμενο Ο μύθος της φθηνής τυρόπιτας με δραχμή  μπορείς να δεις ότι το 2017 η τυρόπιτα είναι το ίδιο ή και πιο φθηνή αναλογικά από ότι το 2002

Μύθος 10: Το έλλειμμα του 2009 φουσκώθηκε επίτηδες για να μπούμε στο μνημόνιο

Σίγουρα θα την έχεις ακούσει την ανοησία για χάλκευση του ελλείμματος του 2009 προκειμένου να μπούμε υπό επιτήρηση. Αυτό που δεν μας λένε οι ως άνω ανόητοι είναι ότι την πενταετία Καραμανλή η χώρα είχε συνολικά πρωτογενή ελλείμματα ύψους 40 δις €.

Μόνο το 1ο Τρίμηνο του 2008 το πρωτογενές έλλειμμα ήταν περίπου 2,5 δις €. Αν λοιπόν ένα μέρος του ελλείμματος του 2009 δήθεν «χαλκεύτηκε» τα υπόλοιπα 30 δις πως τα αιτιολογούν;

Μύθος 11: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έσωσε την χώρα

Η πραγματικότητα, δυστυχώς, έχει ως εξής: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει κοστίσει μέχρι τώρα -20,3 δις ΑΕΠ, -5 δις επενδύσεις, δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, μη διατηρήσιμο χρέος με αύξηση του κατά 24 μονάδες, άνω των 10 δις νέα μέτρα με αύξηση φόρων/εισφορών. Δεν το λες και σώσιμο από αυτούς που επαγγέλονταν σκίσιμο των μνημονίων και κοινωνικές σωτηρίες.


Και μια μικρή ιστορία με ιστορικό υπόβαθρο:

Ο Τίτος Κόιντος Φλαμινίνος, ο πλέον φιλικά διακείμενος προς τους Έλληνες Ρωμαίος στρατηγός, συναντήθηκε το 197 π.Χ. με τον στρατό του Φιλίππου στη θεσσαλική τοποθεσία Κυνός Κεφαλαί, όπου και κατήγαγε νίκη περιφανή. Τότε, εκπλήσσοντας τους Έλληνες, ίσως και τη Ρωμαϊκή Σύγκλητο, διατήρησε στον θρόνο του τον Φίλιππο και προσέφερε ανεξαρτησία στην Ελλάδα.

Το 196 π.Χ. ένας κήρυκας του Φλαμινίνου κατέφθασε στην Κόρινθο, όπου διεξάγονταν τα Ίσθμια και, ενώπιον τεραστίου πλήθους, ανήγγειλε στεντορεία τη φωνή την ανεξαρτησία της Ελλάδας έναντι τόσο της Ρώμης όσο και της Μακεδονίας. Το πλήθος άκουσε τη ρωμαϊκή προσφορά άτονα.

Όμως μόλις πληροφορήθηκε ότι αυτή περιελάμβανε και πλήρη απαλλαγή από τους φόρους, ο ενθουσιασμός ξέσπασε σε ουρανομήκη ζητωκραυγή, ώστε μερικές κουρούνες που εκείνη την ώρα υπερίπταντο του σταδίου έπεσαν νεκρές!

Υπάρχει ακόμα κάποιος που αμφισβητεί την απευθείας καταγωγή μας από τους ενδόξους αρχαίους προγόνους μας;


IL
Όνομα

ΑΔΩΝΙΣ,1044,ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ,1504,ΑΡΘΡΑ-ΓΝΩΜΗΣ,9070,ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ,334,ΒΡΕΤΑΝΙΑ,433,ΓΑΛΛΙΑ,209,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,1539,ΔΗΜΟΣΙΟ,2591,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,397,ΔΙΑΠΛΟΚΗ,1329,ΔΙΕΘΝΗ,589,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,723,ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,10050,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,24780,ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΝΩΣΗ,4322,ΗΠΑ,874,ΙΣΡΑΗΛ,198,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,70,ΚΙΝΑ,198,ΚΚΕ,147,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,3719,ΚΥΠΡΟΣ,782,ΛΑΙΚΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ,21,ΛΕΒΕΝΤΗΣ,36,Μ.Μ.Ε.,1459,ΝΕΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,3533,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,1333,ΠΑΣΟΚ,2708,ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,26,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,19088,ΠΟΤΑΜΙ,103,ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ,1071,ΡΩΣΙΑ,724,ΣΑΜΑΡΑΣ,358,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,1260,ΣΥΡΙΖΑ,12631,ΤΖΗΜΕΡΟΣ,23,ΤΟΥΡΚΙΑ,950,ΧΙΟΥΜΟΡ,6407,ΧΡΥΣΗ-ΑΥΓΗ,944,HOT,13474,
ltr
item
politika-gr: Σταμάτα να τρως το σανό τους - 11 Μύθοι και 11 Αλήθειες για τα μνημόνια
Σταμάτα να τρως το σανό τους - 11 Μύθοι και 11 Αλήθειες για τα μνημόνια
https://3.bp.blogspot.com/-O5ZddG__guw/WQJOgU7O6tI/AAAAAAAABhY/75LFw1zmZroe0FE8Pqq9OvWhGkiYHTJJACLcB/s640/%25CF%2584%25CE%25B5%25CE%25BD%25CF%258C%25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25B9.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-O5ZddG__guw/WQJOgU7O6tI/AAAAAAAABhY/75LFw1zmZroe0FE8Pqq9OvWhGkiYHTJJACLcB/s72-c/%25CF%2584%25CE%25B5%25CE%25BD%25CF%258C%25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25B9.jpg
politika-gr
https://politika-gr.blogspot.com/2017/04/11-11.html
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/
https://politika-gr.blogspot.com/2017/04/11-11.html
false
8823671051559442697
UTF-8
ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ Αρχική ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Όλα τα άρθρα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Δεν βρέθηκαν άρθρα σχετικά με την αναζήτησή σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ. Ιανουαρίου Φεβροαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαϊου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μαϊου Ιουν. Ιουλ. Αυγ. Σεπτ. Οκτ. Νοεμ. Δεκ. just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy